Hand in Hands Byprojekt innebär en fokuserad satsning på stöd till egenföretagande, ekonomisk egenmakt och hållbar utveckling i en hel by. Under 2,5 år bildas flera självhjälpsgrupper och omkring 100 till 200 företag startas eller stärks, som i sin tur leder till ännu fler jobb. Vi hjälper byborna att ta vara på sin egen förmåga och byns potential samt förser dem med kunskap och kapacitet för att själva kunna förbättra sina livsvillkor.
Våra byprojekt finansieras av både privatpersoner och företag, som under projektperioden får regelbunden rapportering och även möjlighet att besöka byn i fråga.
Många av våra projekt möjliggörs tack vare finansiellt stöd från våra institutionella givare – Svenska PostkodLotteriet, Läkarmissionen, Forum Syd och Radiohjälpen.
Dessa projekt berör, liksom Byprojekten, ett eller flera av våra arbetsområden: entreprenörskap, miljö, demokrati, hälsa och barns utbildning.
Ett urval av sådana projekt finner du nedan.
Waves of Change är ett projektsamarbete mellan Håll Sverige Rent och Hand in Hand som förenar fattigdomsbekämpning med miljövård. Den gemensamma visionen är en framtid utan plast i världshaven! Projektet genomförs tack vare ett bidrag på 22,9 miljoner kronor från Svenska Postkodlotteriets ”drömfond” som emottogs 2019.
I samarbete med Håll Sverige Rent genomförs under 2018-2020 projektet Environment as Business, finansierat av Postkodlotteriet, i syfte att förbättra levnadsvillkoren för människor bosatta i slumområdena i Kasarani, i utkanten av Nairobi. Miljö- och klimatarbete samt utbildning i entreprenörskap ger invånarna här möjlighet till mer hållbar försörjning via ”gröna företag” och kunskap i hur de kan förbättra sin närmiljö.
Projektet Baringo Honey Value Chains pågår mellan 2020-2022 och bygger på ett tidigare projekt finansierat av Radiohjälpen. Projektet syftar till att ge småskaliga jordbrukare i Baringo, Kenya, träning i hållbara jordbruksmetoder med fokus på biodling och honungsproduktion samt stöd att stärka ett bondeägt kooperativ där förädling och marknadsföring av producerad honung kan äga rum.
Fight Poverty Through Entrepreneurship arbetar med entreprenörskap, hållbart jordbruk och läs-och skrivkunnighet för att lyfta marginaliserade individer ur fattigdom i ett område som är hårt drabbat av torka, oregelbundna regn och missväxt. Tillsammans med en utbredd analfabetism finns ett stort behov hos områdets småskaliga jordbrukare att få verktyg att förändra sin situation.
I Rajasthan, Indien, är varannan kvinna analfabet, mödradödligheten är förfärande, barnäktenskap vanliga och gamla traditioner av hemgift tillämpas. Kvinnors deltagande i ekonomiska aktiviteter är låg. Projektet Rise up Women! är ett konkret exempel på att när kvinnors ekonomiska självständighet stärks, bidrar det till att bryta fattigdomsspiralen.
Projektet United har som mål att bidra till att minska fattigdomen och sårbarheten bland kvinnorna i Madhya Pradesh, Indien, genom att skapa plattformar för att hantera grundorsakerna till ohållbara livsförhållanden och begränsade förutsättningar att kräva grundläggande rättigheter.
Hela 15% av barnen i Indien går inte i skolan. Barn som inte slutför sin skolgång riskerar att fastna i fattigdom då de inte har de kunskaper och färdigheter som krävs för att, i hård konkurrens, få en anställning eller studera vidare. Child Labour Elimination Program bidrar till att utrota barnarbete och möjliggöra en fullständig skolgång för barn i Indien.
Det övergripande målet för Job creation program är att på ett hållbart sätt förbättra försörjningen för småskaliga entreprenörer från särskilt utsatta grupper som bor i landsbygdsområden i Zimbabwe, med huvudsakligt fokus på ungdomar och kvinnor.
I dagsläget beräknas över en tredjedel av Zimbabwes 14 miljoner invånare lida av matbrist. Fattigdomen som råder och bristen på mat och rent vatten drabbar landets barn särskilt hårt. Projektet “Strength in children” pågår i distrikten Shurugwi och Chirumanzu mellan år 2020 och 2022 och finansieras av Radiohjälpen.
Efter år av ekonomisk och social osäkerhet i Zimbabwe syns inga tecken på förbättring. Kvinnor och unga hör till de som drabbas värst av följder som matbrist, ekonomisk sårbarhet och exkludering. Projektet ”Green enterprises” bidrar till att hjälpa dessa människor till en hållbar ekonomisk situation och att stärka deras motståndskraft mot klimatförändringar.