Bidra till projektet
Tanzania behöver en ny generation av digitaliserade, hållbara entreprenörer. Nu kan du vara med – vi ser fram emot en dialog! och stötta denna viktiga satsning!
Tanzanias svaga ekonomiska tillväxt och svårigheten att få en anställning, gör alternativa försörjningsmöjligheter nödvändiga. Många av framtidens arbeten kräver också kunskaper och förmågor inom exempelvis hållbarhet och digitalisering, områden där den nuvarande utbildningen ofta brister.
Det här innovativa projektet förbereder ungdomar i Tanzania för framtiden. Genom entreprenörsträning, kunskap om grönt företagande och ökad digital kompetens, kommer de att vara bättre rustade efter sin utbildning att skapa sig en hållbar försörjning och bidra till landets utveckling.
Dagens tanzanier står inför en osäker framtid full av ekonomiska, sociala och miljömässiga utmaningar. Nästan hälften av landets 61 miljoner invånare lever i extrem fattigdom och hela 75 % på mindre än 3,20 USD/dag. Tanzania ligger på plats 160/189 i UNDP:s Human Development Ranking. Särskilt svårt är det för den unga generationen där över 60 % av befolkningen är under 25 år. Av de 600 000 ungdomar som varje år lämnar skolan, kan bara 60 000 räkna med att hitta en anställning. Den utbildning som ges i den reguljära skolan är ofta akademisk och uppmuntrar inte till vare sig entreprenöriellt tänkande eller företagande.
En annan utmaning är det digitala utanförskapet för ungdomar från fattiga familjer. De hamnar lätt på efterkälken i den snabbt digitaliserade världen, vilket hindrar dem från att delta på rättvisa villkor. Utan en rimlig möjlighet att försörja sig, riskerar unga att hamna i utanförskap och kriminalitet, något som även äventyrar den politiska stabiliteten i Tanzania.
Jordbrukssektorn är en viktig drivkraft för ekonomisk tillväxt i Tanzania. Sektorn bidrar med cirka 28 % av landets BNP och säkerställer livsmedelssäkerheten. Omkring 65 % av landets befolkning försörjer sig inom jordbrukssektorn. Då landet är hårt drabbat av klimatförändringarnas effekter, innebär det både oförutsägbart väder, dåliga skördar och en osäker försörjning för miljoner familjer. För att göra jordbruket långsiktigt hållbart, är det därför av största vikt att metoderna blir moderna, effektiva och motståndskraftiga.
Traditionellt starka könsnormer håller tillbaka många kvinnor i Tanzania. Barnäktenskap och tonårsgraviditeter, arbete med barn och hushållssysslor samt kvinnors ekonomiskt svagare position gör att kvinnor har det svårt att klara sin utbildning, hitta försörjning och göra sin röst hörd i familjen och samhället.
✔ 1 665 studenter har kunskap om hållbart och klimatanpassat entreprenörskap
✔ 1 165 hållbara mikroföretag startas
✔ Inkomster ökar med 30 %
✔ Ökat intresse för företagande och hållbart entreprenörskap
✔ Ökad användning av IT och digitala verktyg för att stärka mikroföretag, hitta jobb, bidra till den lokala ekonomin och delta i samhället
✔ Bidra till ett mer jämställt samhälle
✔ Stärkt framtidstro
I detta projekt fokuserar vi främst på fem av de 17 Globala Hållbarhetsmålen