I en liten by i Rajasthan, Indien, har Shanti Devi, en 36-årig kvinna, förvandlat sin familjs kamp för överlevnad till en inspirerande framgångssaga. Med stort mod och ett brinnande engagemang visar hennes historia hur beslutsamhet och rätt kunskap och stöd kan skapa livsavgörande förändringar.
Utmaningar och motgångar
Shanti Devi och hennes familj hade det tufft. De förlitade sig på inkomster från tillfälligt jordbruksarbete, vilket sällan var tillräckligt för att försörja dem alla. När de försökte hitta andra jobb för att förbättra sin situation, stötte de på problem eftersom de saknade såväl nödvändig utbildning som yrkeskunskaper.
Självhjälpsgruppen blev startskottet
Shantis liv förändrades när hon gick med i självhjälpsgruppen Shri Radha och påbörjade Hand in Hands utbildning i entreprenörskap. Här rustades hon med de kunskaper och verktyg som krävs för att starta ett eget företag. Shanti lärde sig också att tillverka rökelsestickor och blev av sin självhjälpsgrupp lovad ett lån efter avslutad utbildning.
Anställde sin man
Med avklarad utbildning , ett lån från självhjälpsgruppen och egna besparingar, startade Shanti sitt rökelseföretag. Hennes man, som tidigare bara haft tillfälliga anställningar, hjälpte till med marknadsföringen. Företaget blev snabbt lönsamt, och Shantis man började arbeta heltid tillsammans med henne. Nyligen registrerade Shanti sitt varumärke “Shree Agarbatti”. Hon är oerhört stolt över att vara den främsta försörjaren i familjen.
Framtidsplaner och kvinnorörelsens kraft
Idag är Shanti en stolt familjeförsörjare som ser fram emot att expandera sitt företag. Hon planerar att skala upp tillverkningen och hoppas inom kort kunna erbjuda andra kvinnor från självhjälpsgruppen anställning. Shantis historia är mer än en personlig triumf, den är ett bevis på kraften i kvinnors solidaritet och självhjälpsgruppers potential.