Hela 80 procent av Kenyas befolkning är småbönder. De är beroende av sin egen produktion för såväl mat för dagen som inkomst. Deras överskott förser i sin tur miljoner andra hushåll med livsmedel.
År 2020 var ett särskilt svårt år då torrperioder sammanföll med Covid-19 pandemin och en intensiv gräshoppsinvasion, vilket vände en positiv tillväxt till en ekonomisk nedgång. Jordbrukssektorn var särskilt utsatt. Under året steg arbetslösheten i Kenya från 5 till 23 procent och antalet fattiga ökade från 33 till 37 procent av befolkningen.
Varför biodling?
En effektiv metod för att främja biologisk mångfald är biodling. Den konkurrerar inte om naturens resurser i samma utsträckning som annan odling – istället bidrar näringen med pollinering och uppmuntrar till en ökad diversitet i grödorna. Detta skapar i sin tur större avkastning och ökar den klimatrelaterade motståndskraften.
I Kenya är honung dessutom en eftertraktad produkt och efterfrågan överstiger långt tillgången. Detta skapar också goda förutsättningar för ekonomisk hållbarhet och en stabil försörjning för biodlarna.
Om Projektet
Ansatsen följer Hand in Hands väl beprövade modeller där byinvånare först mobiliseras i självhjälpsgrupper, där de organiserar sig, börjar spara och stöttar varandra. Nästa steg är i det här fallet utbildning i biodling, värdekedjor och entreprenörskapsträning. Sedermera får man tillgång till mikrolån och kapital vilket direkt bidrar till att utveckla och stärka verksamheten. Slutligen stöttar vi projektdeltagarna att expandera sina företag genom att bilda producentgrupper och länka dem till större marknader.
Projektet riktar sig primärt till kvinnor. Behovet är stort eftersom 70 procent av Kenyas kvinnor är bönder varav endast sju procent är markägare. Vi vet också att våra projekt får störst effekt om vi fokuserar på kvinnor.
BEE – for honey and money kommer att bidra till att entreprenörernas förmåga att försörja sig stärks, vilket i sin tur ökar deras marginal att hantera oväntade kriser inom familjen, i samhället eller världen. Ökade inkomster möjliggör också för barn att gå i skolan, förbättrar tillgången till vård, ger utrymme att förbättra bostäder och att spara. Men det bidrar också till att entreprenörerna får en ökad makt över sina egna liv, de får ett bättre självförtroende och vågar ta en större plats i samhället. Dessutom ökar förståelsen för och insikten om vikten av insekter och bin samt vikten av att värna den biologiska mångfalden.