Kenya
Kenya räknas som ett medelinkomstland, med en relativt jämn ekonomisk tillväxt. Den ekonomiska tillväxten till trots lever fortfarande en stor andel av landets befolkning på eller under fattigdomsgränsen och samhällsklyftorna är både breda och djupa. Antal kenyaner som lever under FN:s gräns för absolut fattigdom på 1,9 USD/dag uppskattades 2018 till nästan 18 miljoner.
Jordbruket är stommen i Kenyas ekonomi, tre av fyra kenyaner arbetar med att bruka jord eller hålla djur. En viktig faktor i utvecklingsarbetet i Kenya är kvinnor och unga. Arbetslösheten är hög, speciellt bland unga. Över 70 procent av landets invånare är under 30 år och många flyttar från landsbygden till storstäderna. Väl där finns ont om arbetstillfällen och sociala skyddsnät, och städernas inofficiella boplatser – slumområden – växer. I städerna blir samhällsklyftorna och utsattheten tydlig, då mer och mindre välbeställda områden ofta är grannar. För att kunna motverka de problem som finns är det viktigt att hitta vägar att engagera unga och ge dem verktyg att driva förändring och få ta del i demokratiska samtal.
När det gäller kvinnor är detta en grupp som kontinuerligt blir underrepresenterad i beslutsprocesser från hushålls- till statlig nivå. Kvinnor och flickor har en mer begränsad tillgång till utbildning, får ofta ta ett större ansvar för oavlönade hushållsaktiviteter och har begränsade arbetstillfällen jämfört med pojkar och män. De har även en mer begränsad tillgång till markägande/hyra vilket begränsar deras möjligheter att påverka sin livssituation.
Hand in Hand Eastern Africa startade sin verksamhet 2011 och har idag närmare 300 anställda. Chef för Hand in Hand Eastern Africa är Albert Wambugo. Man arbetar i Kenya främst med kvinnor och ungdomar verksamma på landsbygden där en majoritet försörjer sig på jordbruk.