Usha - taxiägaren som inte säger nej till nya utmaningar

Usha - taxiägaren som inte säger nej till nya utmaningar

Usha har alltid och redan som barn velat utnyttja varje tillfälle och möjlighet som kommit hennes väg. Hon säger aldrig nej till en utmaning och därför blev hennes familj inte särskilt förvånade när hon för fem år sedan gick med i Hand in Hands självhjälpsgrupp i byn Thalikkal, Tamil Nadu i Indien.

Ushas berättelse börjar då hon fick sitt första lån, motsvarande ungefär 700 kr. Usha hade tidigare lärt sig att sy och tänkte därför att det vore en passande verksamhet att starta eftersom få personer i byn kunde sy. För sina 700 kr köpte hon en symaskin och startade sin verksamhet. Genom symaskinen kunde hon få en dagsinkomst på cirka 20 kr och eftersom hennes man arbetar som lantarbetare med en ganska låg lön, var Ushas inkomst ett välkommet tillskott till familjens kassa.

När Usha senare fick möjligheten att ansöka om ett andra lån visste hon precis vad hon skulle lägga pengarna på. Hon ville köpa en så kallad ‘Share Auto’, en trehjulig bil som används som kollektivtrafik. Trehjulingen var den första i byn och kördes av hennes yngre bror och användes flitigt av de pendlande byborna.

Usha förklarar att huvudvägen ligger ungefär 3 km bort, och bortsett från buss så finns det inget annat transportmedel som människor kan ta sig fram med.

Jag är glad att jag startade min verksamhet som inte bara hjälper mig utan även folket i vår by, säger Usha.

Tack vare Hand in Hands verksamhet har Usha inte bara ökat sin inkomst utan också fått möjligheten att avsluta sin grundskoleutbildning, vilket hon även gjort. Idag tjänar Usha ungefär 800 kr i månaden på sitt skrädderi och sin transportverksamhet, en inkomst som är betydligt högre än vad hennes man tjänar som lantarbetare.

Usha får genom sin symaskin en daginkomst på ca 20 kr.

Hand in Hands träning har gjort det möjligt för Usha att få en dräglig inkomst och kan nu försörja sig på egen hand och är inte längre beroende utav sin man.

Hand in Hands arbetsmodell är att mobilisera kvinnor i självhjälpsgrupper där de senare får träning inom entreprenörskap som innefattar kunskap om hur man bedriver sin egna affärsverksamhet. I självhjälpsgruppen genomförs ett eget men även ett gemensamt sparande för att medlemmarna ska kunna ta ut lån för att genomföra sin affärsverksamhet. Hand in Hand gör det möjligt för kvinnor som Usha att bygga upp en ekonomisk självständighet och genom en ökad inkomst förbättra sina egna och även familjens levnadsvillkor.

Tillbaka till