Usha - taxiägaren som inte säger nej till nya utmaningar

Usha - taxiägaren som inte säger nej till nya utmaningar

Usha har alltid och redan som barn velat utnyttja varje tillfälle och möjlighet som kommit hennes väg. Hon säger aldrig nej till en utmaning och därför blev hennes familj inte särskilt förvånade när hon för fem år sedan gick med i Hand in Hands självhjälpsgrupp i byn Thalikkal, Tamil Nadu i Indien.

Vår berättelse om Usha börjar när hon fick sitt första lån, motsvarande ungefär 700 kr. Usha hade tidigare lärt sig att sy och tänkte att det vore en passande verksamhet för henne att starta, särskilt eftersom så få personer i byn kunde sy. För sina 700 kr köpte hon en symaskin och startade sin verksamhet. Med hjälp av symaskinen kunde hon få en dagsinkomst på cirka 20 kr och eftersom hennes man arbetade som lantarbetare med en låg lön var Ushas inkomst ett välkommet tillskott till familjens kassa.

När Usha senare fick möjligheten att ansöka om ett andra lån visste hon precis vad hon skulle lägga pengarna på. Hon ville köpa en så kallad ‘Share Auto’, en trehjulig bil som används som kollektivtrafik. Trehjulingen var den första i byn och kördes av hennes yngre bror och användes flitigt av de pendlande byborna.

Usha förklarar att huvudvägen ligger ungefär 3 km bort, och bortsett från buss så finns det inget annat transportmedel som människor kan ta sig fram med.

”Jag är glad att jag startade min verksamhet som inte bara hjälper mig utan även folket i vår by”, säger Usha.

Tack vare Hand in Hands verksamhet har Usha inte bara ökat sin inkomst utan också fått möjligheten att avsluta sin grundskoleutbildning. Idag tjänar Usha ungefär 800 kr i månaden på sitt skrädderi och sin transportverksamhet – en inkomst som är betydligt högre än vad hennes man tjänar som lantarbetare.

Usha får genom sin symaskin en dagsinkomst på ca 20 kr.

Hand in Hands träning har gjort det möjligt för Usha att få en dräglig inkomst och kan nu försörja sig på egen hand och är inte längre beroende av sin man.

Hand in Hands arbetsmodell är att mobilisera kvinnor i självhjälpsgrupper där de senare får träning inom entreprenörskap som innefattar kunskap om hur man bedriver en egen affärsverksamhet. I självhjälpsgruppen genomförs ett eget, men även ett gemensamt, sparande för att medlemmarna ska kunna ta ut lån för att kunna genomföra sin affärsverksamhet. Hand in Hand gör det möjligt för kvinnor som Usha att bygga upp en ekonomisk självständighet och genom en ökad inkomst förbättra sina egna och även familjens levnadsvillkor.

Tillbaka till