UNGA ENTREPRENÖRER FRÅN KENYA BESÖKER STOCKHOLM
Nyheter

UNGA ENTREPRENÖRER FRÅN KENYA BESÖKER STOCKHOLM

I Kenya står nästan 14 miljoner unga män och kvinnor utan jobb, vilket bidrar till ökad instabilitet och att ungdomar inte känner något hopp inför framtiden. Därför startade Hand in Hand, genom finansiering av Svenska Postkodlotteriet, ett treårigt projekt som fokuserar på ungdomar. Projektet, som avslutas senare i år, har i syfte att skapa bättre förutsättningar för landets ungdomar, vilket görs genom utbildning i entreprenörskap. I maj besöker fem unga entreprenörer Stockholm. Här kan du läsa mer om deras affärsidéer.

Projektet fokuserar på att skapa bättre förutsättningar för Kenyas ungdomar. Under det treåriga projektet som finansieras av Svenska Postkodlotteriet, kommer vi att utbilda 7000 unga kvinnor och män i entreprenörskap i syfte att förse dem med kompetens och motivation för att kunna förändra sin livssituation. Hand in Hands insatser fokuserar vidare på att etablera entreprenörskap som ett ämne på skolorna i projektområdena. En del av projektet innefattas också av en årlig prisutdelning – Hand in Hand Youth Award. Priset delas ut till ungdomarna med bäst företagsidéer och vinnarna får besöka Sverige under en vecka i maj, för att få ytterligare inspiration för sina idéer. Här får du möta årets vinnare och ta del av deras innovativa affärsidéer.

Ruth Nyokie - Inredningsföretaget RINGEZ Interiors and Designs

Ruth Nyokie är 22 år studerar mode och design. Hon bor i byn Kitiri som ligger i Nyandarua regionen, strax norr om Nairobi. Ruths affärsidé började utvecklas efter att hon hade lagt märke till hur mycket pappersavfall som låg och skräpade runt omkring hennes skola och kom på idén att hon kunde göra något användbart av avfallet. Eftersom hon studerar mode och design inspirerades hon till att bedriva en verksamhet inom det området. Resultatet blev ett inredningsföretag som heter RINGEZ Interiors and Designs.

Verksamhetsidén bygger på att dekorativa konstföremål som Ruth själv tillverkar av återvunnet pappersmaterial. Exempelvis skapar hon vaser och väggdekorationer. Ruth har också numera två heltidsanställda i sin verksamhet och i framtiden vill hon driva ett större inredningsföretag. Ruth vill också starta upp en konsultbyrå, där hon kan lära andra unga det hon själv har lärt sig inom inom projektet:

– Jag vill erbjuda mina kunskaper till ungdomar för att kunna minska arbetslösheten bland unga i Kenya, avslutar Ruth.

Peter Ngugi - Elektronikföretaget Ime Radio and Electric Works

Peter Ngugi är 19 år och bor i byn Ime som ligger i Ndungiri regionen, norr om Nairobi. Peter studerar vid universitet Ndungiri Polytechnic och har ett stort intresse för elektroniska apparater. Genom projektet insåg Peter att han kunde utveckla sitt intresse för elektronik genom att sälja elektroniska apparater. Han började därför att utveckla en verksamhet som kretsar kring att tillverka och sälja elektriska produkter såsom lampor och radioapparater, av återanvänt material.

För att kunna möta den efterfrågan som finns på hans produkter har Peter expanderat sin verksamhet genom att bygga en verkstad och en egen radiostation. I framtiden  vill Peter expandera ytterligare genom anställa folk till hans verksamhet.

Daniel Nyere - tillverkning av djurfoder - Maggfeed Enterprises

Daniel Nyere är 20 år och dataingenjörsstudent vid Jomo Kenyatta University of Agriculture and Technology. Efter att ha genomgått utbildning startade Daniels upp Maggfeed Enterprises vars verksamhet går ut på att föda upp fluglarver som sedan används som djurfoder. Fodret motverkar sjukdomsspridning, vilket orsakas av dåliga sanitära förhållanden. 

– Vad som inspirerade mig till denna affärsidé är det höga dödstalet som vi möter i framförallt slumområdena i Kenya, på grund av dålig hygien, berättar Daniel.   

Den långsiktiga planen är att inom två år ha etablerat en verksamhet, vilken inte bara skall skapa arbetstillfällen, utan också tillgodose det enorma marknadsbehovet som finns kring djurfoder. 

Lucy Mwende - väskföretag som tillverkar tygpåsar av återvunnet material

Lucy Mwende är 24 år och bor i Makueni regionen som ligger sydöst om Nairobi. Hon har studerat Public Relations och hade höga förväntningar på att få ett jobb efter sin examen, men trots många försök märke hon att det var svårt att få en anställning.

Det var då som Lucy introducerades till Hand in Hands ungdomsprojekt, vilket resulterade i att Lucy började utveckla en affärsidé där hon skapar tygpåsar av spillbitar från tyger och gamla, förbrukade kläder. Lucy såg en särskild potential inom området eftersom Kenya har förbjudit användandet av plastpåsar. Med sin symaskin skapar hon idag mellan fyra och fem påsar per dag. Kostnaderna hålls nere tack vare att inga tyger behövs köpas in. Utgifterna går till en symaskin som hon hyr och inköp av pärlor, knappar samt dragkedjor. Lucy har redan börjat sälja sina produkter, där inkomsterna per påse ligger mellan 100 KSh (1 USD) och 1 000 KSh, beroende på storlek.

– Idag tillverkar jag tygpåsarna när jag får ordar, men jag hoppas snart att jag kan arbeta på heltid, berättar Lucy.

I framtiden skulle hon vilja utöka sin tillverkning genom att även göra herrväskor och anställa folk till sitt företag. Lucy avslutar med att berättar vad hon hoppas få ut av besöket i Sverige:

– Jag har inte varit inom tyg- och designbranschen tidigare, och ser därför framemot att lära mig av företag inom samma bransch.

Kelvin Mwaniki Kanyingi - säkerhetsföretag som gör lås- och larmsystem

Kelvin Mwaniki Kanyingi är 19 år och bor byn Nyahururu i Nyandarua regionen, som ligger en bit norr om Nairobi. Hans verksamhetidé bygger på att tillverka lås- och larmsystem för företag. Systemet bygger på att användaren kan fjärrlåsa sin butik, kontor, lager etc., samtidigt som ett larm är kopplat till varje enhet.

Efter att genomgått Hand in Hands entreprenörskapsutbildning insåg Kelvin att det fanns ett behov av säkerhetssystem för företag i hans närområde, eftersom att det var drabbat av en hög inbrottsfrekvens.

Först tänker Kelvin börja sälja hans produkt till företag som är belägna i by där han bor. Hans plan är att locka investerare till att investera i hans företag för att börja producera hans produkt. I framtiden tänker hans expandera sin verksamhet utanför Nyahururu. “Mitt mål inom två till fem är att ha startat och registrerat mitt företag, berättar Kelvin. Han vill också skapa jobbmöjligheter för andra, genom att anställa folk till hans verksamhet.

Läs mer om ungdomsprojektet här.

Tillbaka till