Under kokosnötspalmen
Entreprenörer

Under kokosnötspalmen

Framtidsutsikterna för de 23 ungdomarna i slumområdet Mukuru Kwa Njenga, utanför Nairobi, var inte särskilt ljus. Det fanns inga jobb, slumområdet var nedslitet och fullt av skräp och det svårt att hitta någon meningsfull sysselsättning. Ungdomsarbetslösheten i Kenya är runt 30% och i slumområdena ännu högre.

För ett år sedan gick 23 ungdomar samman i en självhjälpsgrupp, som de kallade ”under kokosnötspalmen” – det var så lugnt och vackert de ville att det skulle bli i deras kvarter. Genom Hand in Hand Östafrika fick de utbildning i företagande och avfallshantering.  Genast började gruppen sortera avfall och ta hand om det som kunde ha något värde.

Nu säljer de plastflaskor och gör kolbriketter av sockerrör, majskolvar och bladrester. Deras inkomster har ökat och det samlade sparandet i gruppen har gjort det möjligt för dem att köpa en åsna för att lättare samla in skräp.

Nu finns det kraft och beslutsamhet bland de 23 ungdomarna. De vill expandera och föda upp grisar på de matrester de samlar in. De ser också utvecklingsmöjligheter för kolproduktionen – efterfrågan är stor och det finns tillräckligt mycket avfall för att öka produktionen.

Nu tjänar gruppmedlemmarna några shilling i månaden i jämförelse med innan då inkomsten var noll. Men framförallt har de fått nya idéer, framtidsvisioner och en stark samhörighet i gruppen.

Tillbaka till