TILLGÅNG TILL RENT VATTEN – EN LYCKAD AFFÄRSIDÉ I MACHAKOS, KENYA
Nyheter

TILLGÅNG TILL RENT VATTEN – EN LYCKAD AFFÄRSIDÉ I MACHAKOS, KENYA

Att lyckas höja sin inkomst samtidigt som man erbjuder sitt samhälle något så viktigt som rent vatten låter onekligen som en god tanke. Det är just precis vad kvinnorna i en av Hand in Hands självhjälpsgrupper i Kenya har lyckats med. 

I Kenya saknar 40 % av befolkningen tillgång till rent vatten och landets oregelbundna väder orsakar ofta torka i delar av landet. Det bidrar till bristande sanitet och hygien, sjukdomar och en osäker livsmedelsförsörjning för många människor.

Inkomsten bidrar till familjens försörjning

De tjugo kvinnliga deltagarna i självhjälpsgruppen ”Sisters of faith” är bosatta i Machakos, den torraste delen av Kenya, och upplever därför effekten av landets bristande vattentillgångar mer än de flesta. Medlemmarna var tidigare beroende av sina mäns inkomster som i regel var otillräckliga för att försörja familjen. Gruppen träffades genom den lokala kyrkan och ordförande berättar:

”När vi först hörde talas om Hand in Hand gillade vi vad vi hörde eftersom de, till skillnad från många andra organisationer, inte enbart talade om pengar. De talade även om kunskap och utbildning vilket var precis vad vi behövde”.

Efter ett år av Hand in Hands utbildning kunde nästan samtliga kvinnor i självhjälpsgruppen starta upp en liten affärsverksamhet genom att ta ett lån från gruppens gemensamma sparande. Tack vare inkomsterna från verksamheterna kan kvinnorna nu bidra till sina familjers försörjning.

Rent och prisvärt vatten till lokalbefolkningen

Robert Ithibua, gruppens tränare från Hand in Hand, som såg potentialen hos dessa kvinnor uppmuntrade dem att, som ett nästa steg, undersöka behoven i lokalsamhället för att eventuellt starta upp en gemensam verksamhet. Sagt och gjort, medlemmarna identifierade vatten som den största bristvaran eftersom det endast fanns tillgängligt på ett fåtal platser i området eller kunde införskaffas till skyhöga priser från kringresande försäljare. Kvinnorna i självhjälpsgruppen bestämde sig därmed för att utforska möjligheterna att förse närområdet med rent och säkert vatten.

Tillsammans ingick de ett avtal med kommunen om att leverera vatten med lastbil till samhället varje vecka och tog ett gemensamt mikrolån för att kunna köpa och installera en vattentank på den bit mark deras kyrka donerat till gruppen. Som en följd av satsningen kan gruppen nu förse lokalsamhället med rent och prisvärt vatten samtidigt som de gör en vinst på 1200 kronor varje vecka. När det första lånet är avbetalat funderar gruppen på att köpa ytterligare en vattentank.

Självhjälpsgruppens framgångshistoria har nu fått ytterligare en grupp kvinnor från samma kyrkan att anmäla sitt intresse för att genomgå träning med Hand in Hand.

Läs vidare om hur Hand in Hand arbetar med kvinnors entreprenörskap

Tillbaka till