Stegen ut ur fattigdom
Entreprenörer

Stegen ut ur fattigdom

Rekha Viphara lever med man och två barn i en by i Madhya Pradesh, Indien. Familjen fick sitt levebröd av en ko och det jordbruket kunde ge. Inkomsterna var både oregelbundna och otillräckliga. Deras liv påverkades helt av tillgången på vatten. Mer än hälften av marken var för torr för odling.

För knappt ett år sedan gick Rekha gick med i en självhjälpsgrupp som kallas Murali.

”Gruppen är viktig för mig, den ger mig både kunskap och självförtroende, säger Rekha. Jag har framför allt fått lära mig hur viktigt det är att försöka spara varje månad”.

Genom självhjälpsgruppen fick Rekha utbildning i företagsutveckling. Det väckte hennes nyfikenhet och lust att starta något eget. Rekha valde att lära sig väva lampvekar och förbättra sina kunskaper i mjölkproduktion. Efter kurserna kunde hon låna pengar för att köpa en liten vävstol. Råvaran, bomull – kan hon odla själv.  Snart kunde Rekha göra en liten vinst på lampvekar.

Med sin nya kunskap om mjölkproduktion och vikten av bra foder, började kon ge dubbelt så mycket mjölk per dag. Rekha är glad över de förändringar projektet har medfört.

”Mitt företag går bra och jag kan försörja min familj med våra höjda inkomster. Jag är också tacksam över att min man motiverar och stödjer mig, så jag kan ta tillvara de nya möjligheter jag har fått genom Hand in Hand.”

Rekha och hennes man planerar att utvidga företaget tillsammans genom att ta ett nytt lån och köpa ännu en vävstol.

Tillbaka till Entreprenörer