Stå upp och gå framåt
Entreprenörer

Stå upp och gå framåt

Hantverk i olika former har varit en liten inkomstmöjlighet för kvinnorna i Saika utanför Nairobi. För 14 år sedan bildade fem HIV smittade kvinnor en grupp för att kunna stödja varandra och tillsammans utveckla sitt hantverk.

Gruppen kom i kontakt med Hand in Hand Östafrika. Fler medlemmar anslöt sig, de började att spara och fick utbildning i företagande. Tillverkningen av kläder tog fart och de fick lite mer inkomster till gruppen. Snart insåg de att det blev mycket skräp och överskott efter klädtillverkningen.

De började fundera över nya produkter för att ta tillvara på spillet. En helt ny grupp produkter började växa fram – halsband från gamla kalendrar och kapsyler, väskor, och behållare för hängande trädgårdar.

Med växande inkomster fick kvinnorna också större möjlighet att bjuda in ungdomar från området för att lära ut sina färdigheter och ingjuta mod i unga arbetslösa. Gruppen har fått en allt större betydelse i kvarteret och samarbetar nu också med delstatens miljöavdelning. Allt för att se möjligheter att omvandla trash till cash.

Tillbaka till