Sju år med Gekås
För företag

Sju år med Gekås

Gekås är framgångssagan om den lilla butiken som startade i en villa i Ullared och utvecklades till Sveriges populäraste besöksmål. Gekås har också varit givare till Hand in Hand under sju år och har bland annat finansierat tre stycken Byprojekt i Indien. Vi fick en pratstund med Jonna Laakso, CSR och Quality Coordinator.

Varför har ni valt att hålla fast vid ert stöd till just Hand in Hand?

Vi har sett vikten av att öka kvinnors möjligheter till inkomst och på så sätt förbättra deras status som familjeförsörjare. De bidrar i större utsträckning till barnens möjligheter att få mer utbildning och på så sätt stärka familjen. Detta bidrar i sin tur till att förbättra hela byars möjligheter till att ta sig ur fattigdom.

Ni har ju även besökt en av de byar ni stöttat. Berätta lite om mötet med entreprenörerna där!

Vi på Gekås Ullared har genomfört två besök i byar som vi stöttat. Senaste besöket gjordes av medarbetare på Gekås som under ett par års tid varit interna ambassadörer för de sociala samarbeten vi har. Resan blev ett bestående minne och mötet med byns innevånare gjorde ett stort intryck på våra medarbetare då de fick chans att se vilka möjligheter vi skapar för byn tillsammans med Hand in Hand. 

Arbetar ni utifrån de Globala målen – och i så fall hur?

Ja, vi ser det som en nödvändighet att i dagens samhälle stärka människans ställning i samhället och att lyfta hållbarhet både för människa och miljö.

Berätta lite hur ni kommunicerat ert stöd till medarbetare och kunder!

Via vårt intranät har våra medarbetare kunnat ta del av den utveckling som sker i byarna. En kortare rapport har skapats för att kunna delge information på ett mer lättillgängligt sätt. Vi kommunicerar även vårt sociala arbete via vår hemsida där vi kort beskriver de projekt som vi har.

Har ni något tips till andra företag som söker en hållbarhetspartner?

För oss på Gekås Ullared har det varit viktigt att knyta an till vår verksamhet i vårt val av hållbarhetspartner. För oss har det också varit av vikt att göra insatser i de länder som producerar de varor som vi säljer i varuhuset. En stor andel av våra kunder är kvinnor (ca 2/3). Att Hand in Hand riktar sin hjälp på kvinnor var en bidragande anledning till att vi valde dem som samarbetspartner.  Hand in Hand är ett bra val då pengarna snabbt kommer rätt personer tillgodo. Man ser direkt resultat av företagets investering och man får löpande uppdateringar om utvecklingen. Vi på Gekås har haft nära och tät kontakt med Hand in Hand. Man kan jobba långsiktigt med Hand in Hand, men även i korta projekt eftersom varje projekt är tidsatt.  

Tillbaka till