Självhjälpsgruppen som driver ett företag tillsammans
Entreprenörer

Självhjälpsgruppen som driver ett företag tillsammans

Samarbete och utbildning blev framgångsreceptet för medlemmarna inom självhjälpsgruppen Sibonelo i Zimbabwe. Tillsammans tillverkar de bland annat stråhattar och väskor, vilket har resulterat i en gemensam inkomst bland medlemmarna i gruppen.

Det var efter ett möte med personal från Hand in Hand Zimbabwe som 13 kvinnor och två män anslöt sig inom självhjälpsgruppen Sibonelo, i byn Sibangilizwe som ligger i provinsen Matabeleland South i Zimbabwe. Innan medlemmarna gick med i Hand in Hand hade de svårt att täcka dagliga behov och betala för deras barns skolgång.

Tack vare de kunskaper som medlemmarna fick inom utbildningen kunde de tillsammans starta upp en handkraftsverksamhet där de bland annat tillverkar stråhattar och väskor. Produkterna säljer de därefter vidare på den lokala marknaden i deras by, men också på andra närliggande marknader. Inom utbildningen lärde sig medlemmarna bland annat hur viktigt det är att ta fram marknadsstrategier för att kunna skilja sig från sina konkurrenter. Bland annat tittade de på vilka behov konsumenterna hade och hur de skulle prissätta sina produkter.

Tack vare affärstänket har medlemmarna lyckats generera vinst till sin verksamhet, vilket möjliggjort att de tillsammans har kunnat köpa en ko, tre getter och fem kycklingar.

Tillbaka till