Silverfolie blev vägen mot en förbättrad inkomst

Silverfolie blev vägen mot en förbättrad inkomst

Innan Benedetta gick med i Hand in Hand, var tvåbarnsmamman som en av många kvinnor i hennes område som kämpade för att få en inkomst genom tillfälliga jobb.

I dag bedriver Benedetta en verksamhet där hon väver väskor som är skapta av återvinningsmaterial. Hennes verksamhet har gett henne en inkomst på 7000 KES (80 US dollar) per månad och genom sitt framgångsrika koncept har hon kunnat anställa två personer vilket stärkt hennes roll i byn.

Benedetta bor i närheten av staden Tala som ligger öster om Nairobi. Torkan täcker varje kulle av byn och de flesta familjer här lever på självförsörjande jordbruk. Men det torra klimatet innebär att skördarna misslyckas och svält slår hårt på det lokala samhället.

Benedetta tittar tillbaka på sin resa och reflekterar över hennes första steg mot att bli en affärskvinna, som även var det svåraste. Hon såg först inga tydliga fördelar med att starta sin egen verksamhet när hon gick med i Hand in Hands träning. De blev ombedda att börja ett kollektivt sparande i gruppen, vilket skulle hjälpa dem att ta sig ur sin ekonomiska situation. Utbildningen gjorde att Benedetta började inse vad hon tidigare alltid sett som en trevlig hobby – göra väskor, i själva verket skulle kunna förvandlas till en lönsam verksamhet.

Då många av hennes väskor som hon tillverkade redan fanns tillgängliga på marknaden blev hon tipsad av sin Hand in Hand-tränare att hon skulle bredda sin produktion. Benedetta såg där en möjlighet att återvinna silverfolie till glänsande silverkorgar. Efter att ha visat upp sina prototyper för gruppen uppmuntrade de henne att följa upp sin idé. Benedetta tog ett lån på 10 000 KES (112 US dollar) från gruppen, för att kunna köpa in och transportera råvaror. Två av hennes gruppmedlemmar har sedan dess blivit tränade av Benedetta, vilket har gjort det möjligt för henne att expandera i hennes produktion. Marknadsföring är hennes största prioritet då hon lever i en avlägsen by, hon går därför regelbundet till den närliggande staden för att visa upp sina produkter.

Vad Benedetta uppskattar mest i Hand in Hands hjälp är det stöd de fått i självhjälpsgruppen. Där blev hon både utmanad och uppmuntrad i sina affärsidéer. Gruppen har även avsatt en välfärdsfond där pengarna kan gå till sjukhusräkningar om medlemmarna blir sjuk och till att betala barnens skolavgifter.

Med Benedettas förbättrade inkomst kan hon försörja både sig själv och sin familj, och barnens skolavgifter är inte längre ett problem. Hennes äldsta son, som hade missat hela sin skolgång på grund av att de inte hade råd att betala hans skolavgifter, kommer äntligen kunna slutföra sina studier.

Heja Benedetta!

Tillbaka till