SHANTIS BERÄTTELSE
Entreprenörer

SHANTIS BERÄTTELSE

Shanti Devi är född och uppvuxen i en liten by på landsbygden i Rajasthan, som är en av de fattigaste delstaterna i Indien. Sedan urminnes tider har traditionen i byn proklamerat att kvinnans plats är i hemmet – en oskriven regel som både Shanti och de andra kvinnorna i byn följt utan att ifrågasätta.

Istället för att arbeta brukade Shanti därför tillbringa dagarna med att uträtta hushållssysslor, medan hennes man jobbade som dagavlönad diversearbetare med en lön på knappt 500 SEK varje månad. Det var svårt för familjen att överleva på den låga inkomsten.

För två år sedan kom Shanti i kontakt med Hand in Hand och kort därefter anslöt hon sig till en självhjälpsgrupp. Det var slutet på livet som hemmafru och början på en ny fas i Shantis liv – den som framgångsrik entreprenör. Under året som följde fick Shanti och de andra medlemmarna i självhjälpsgruppen utbildning av Hand in Hand i gruppdynamik, bokföring, ledarskap och sparande. Kvinnorna i gruppen påbörjade ett kollektivt sparande genom att regelbundet bidra med en mindre summa till den gemensamma kassan.

Shanti deltog även i Hand in Hands sömnadsutbildning som erbjuds som en vidareutbildning efter den initiala affärsträningen. Deltagandet i utbildningen och nyvunnet självförtroende fick henne därefter att ansöka om ett lån på 1 400 SEK för att kunna starta sin egen syateljé. Nu, sex månader senare, gör Shanti en vinst på nästan 300 SEK varje månad, efter att räntor och andra utgifter är betalade.

Shanti har dessutom fört vidare sina nya kunskaper i sömnad till sina döttrar som ofta hjälper henne i ateljén när de har tid över efter skolan. Hon uppmuntrar dem att stå på egna fötter för att inte hamna i samma situation som hon själv befann sig i. Shanti känner sig hoppfull inför framtiden och är otroligt tacksam över den kunskap och hjälp hon fått av Hand in Hand. Det har bidragit till att hon – för första gången i sitt liv – kan bidra till familjens försörjning och därtill åtnjuter mer respekt från både familjen och övriga bybor. Heja Shanti!

Tillbaka till Entreprenörer