SÅ FUNGERAR ARBETET I VÅRA MEDBORGARCENTERS
Nyheter

SÅ FUNGERAR ARBETET I VÅRA MEDBORGARCENTERS

Hand in Hands arbete med Citizen Centres är en av våra fem fokusområden i Indien som spelar en avgörande roll för att människor ska kunna förbättra sina livsvillkor. Syftet med centren är att göra det möjligt för fattiga och marginaliserade människor att utöva sina demokratiska rättigheter.

Om man inte kan läsa eller skriva och saknar kunskap om sina medborgerliga rättigheter kan det vara svårt att göra sin röst hörd. En väsentlig del i Hand in Hands arbete handlar därför om att informera om och stärka lokala bybors demokratiska rättigheter. Detta görs i så kallade ”Citizen Centres”, det vill säga, en samlingspunkt i byn där lokalinvånarna kan få hjälp med att till exempel registrera sig inför val eller fylla i blanketter för att ansöka om statlig pension. Varje medborgarcenter är utrustat med en eller flera datorer med internetuppkoppling och erbjuder möjlighet att kopiera, faxa och ringa. För de byinvånare som behöver mer kunskap om data och IT finns det även möjlighet att delta i datakurser.

Hand in Hands personal hjälper till att starta upp centren och låter därefter någon från byn driva dem vidare. Därmed bidrar detta även till att skapa fler arbetstillfällen.

Skills Development and Technology Centers

Programmet som våra Citizen Centres ingår i kallas för Skills Development and Technology Centers (SDTC) – ett program som utvecklats till hjälp för bybor som vill expandera och förbättra sina verksamheter och yrkesfärdigheter. SDTC-pelaren erbjuder yrkesförberedande träning i en rad olika sektorer, till exempel jordbruk, boskapsskötsel, hantverk, skönhetsvård, information- och kommunikationsteknologi samt elektronik. Träningen hjälper kvinnor, ungdomar och bönder att lyfta sitt egenföretagande till nästa nivå samt att möjliggöra anställning inom den formella sektorn.

Läs mer om Hand in Hands övriga arbetsområden

Tillbaka till