Rise up and act
Entreprenörer

Rise up and act

Res dig upp och handla – ett uppfordrande namn på en självhjälpsgrupp i en by Zimbabwe. Några ungdomar gick samman och skapade gruppen för att försöka skapa sig en bättre framtid efter att de hade slutat skolan.

Utsikterna att få ett arbete var små, fattigdomen var ständigt närvarande och självförtroendet lågt. Precis som för så många andra ungdomar i Zimbabwe var det svårt att hysa framtidshopp. Mer än hälften av befolkningen är under 15 år och landets ekonomi är körd i botten. De flesta ungdomar har varken jobb eller planer för framtiden. Många försöker söka lyckan i grannländerna, men där är det också utsatt, så det är lätt att hamna i kriminalitet och prostitution.

Gruppen ”Rise Up and Act” bildades för ett år sedan. Genom Hand in Hand fick de utbildning i ekonomi, sparande och företagande. De fick också motivations­träning och hälsokunskap. Byrådet gav dem en liten bit land som de nu odlar. ”Vi har nu en riktig trädgård där vi odlar grönsaker och potatis, som vi kan sälja på lokala marknader, skolor och restauranger. Vi arbetar tillsammans en del av tiden och resten ägnar vi åt våra egna projekt”.

Det svåraste med att odla i byn är svårigheten att få tag på tillräckligt med vatten. De senaste årens torka i Zimbabwe har varit en utmaning, men nu har gruppen lärt sig ta tillvara på och spara regnvatten. Svårigheter är lättare att överbrygga när man är en sammansvetsad grupp.

”Det bästa med självhjälpsgruppen är att vi kan motivera varandra. Vi kan lättare hitta lösningar till problemen. Vi känner oss glada, mer oberoende och engagerade. En av oss har kunnat köpa en get för pengarna vi har sparat tillsammans”.

Genom Hand in Hands stöd har ungdomarna kunnat stanna kvar i sin hemby. De kan börja hoppas på en bättre framtid och har idéer för expansion av verksamheten. De kommer snart odla fler sorters grönsaker – tomater och morötter. De har lärt sig att hålla reda på inköp av fröer, utgifter och försäljning och sparkapitalet kan lånas ut när någon i gruppen har en bra företagsidé.

”Vi har massor av planer”, säger flera av gruppmedlemmarna övertygande.

 

Tillbaka till