RESEDAGBOK FRÅN ISS BYBESÖK I INDIEN
Nyheter

RESEDAGBOK FRÅN ISS BYBESÖK I INDIEN

De senaste åren har ISS Facility Services* (ISS) stöttat sammanlagt tre indiska byar genom Hand in Hand. Den senaste byn heter Oonamalai och ligger i delstaten Tamil Nadu. 

Som anställd på ISS har Anja Engdahl besökt befolkningen i byn tre gånger – både innan Hand in Hands arbete i byn startade, 1 år senare, och så nu – strax innan det 2-åriga projektet avslutas. Anja har upplevt den positiva förändring som inträffat i byn under projektets gång och, med mycket känsla och inlevelse följer här hennes tankar, intryck och berättelser från resan:

DAG 1

”Purpose and pride” brukar vår koncernchef på ISS, Jeff Gravenhorst prata om. Jag funderar ofta på om vi svenskar riktigt kan ta till oss vad han på djupet menar med detta. Visst, vi förstår orden och säger nog ibland till oss själva att visst, så är det. Men tillåter vi oss själva att på riktigt känna att det vi gör har end jupare mening och tillåter vi oss att vara stolta över det vi gör?

Idag har vi besökt ”vår” Hand in Hand-by: Oonamalai. Vi har bland annat träffat många av de kvinnor som varit en del i självhjälpsgrupper och sedan startat sina egna företag i byn. Leende och med raka ryggar har de berättat om sin algdamm som berikar fodret till korna, maskkompost gjord på kodynga som ger näring till kökslandet, fiskodling och cykelförsäljning av snacks.

Det tar inte ens ett ögonblick att se, och det går inte att ta miste på – de vet exakt vad meningen är, varför de gör detta. Och stoltheten de visar, inte högmod, utan äkta stolthet, är så stark och påtaglig att det på riktigt skakar om en. Med enormt mod och mot många odds förverkligar dessa kvinnor sina drömmar om att kunna försörja sina familjer och att säkerställa att barnen får en utbildning. Så grundläggande – så universellt.

Jag tror vi har mycket att lära av dessa indiska kvinnor. Finn meningen – och kom ihåg att den kanske är ”enklare” än vad man tror att den måste vara. Och var stolt över det du åstadkommer. Bara du har tagit dig dit du är.

Idag är jag extra stolt över att vi på ISS kan bidra till det fantastiska arbete Hand in Hand gör. Med full fokus, enorm kunskap och erfarenhet, struktur och ordning och framförallt – en stor portion kärlek och medkänsla – ger ni så många människor en ny och mer hoppfull framtid! Tack för ert fina arbete!”

Dag 2

”Äntligen är vattenreningsverket i ”vår” Hand in Hand-by Oonamalai på plats och invigt!

I måndags fick vi äran att inviga det vattenreningsverk som blivit verklighet med hjälp av en extradonation som ISS medarbetare har samlat ihop till! Projektet blev något försenat på grund av de katastrofala översvämningar och stormar som under hösten ödelade stora delar av byn. Men – desto härligare att nu få igång detta vattenreningsverk i byn som bidrar till att ca 400 liter rent vatten produceras varje timme och därefter görs tillgängligt för skolor och övrig bybefolkning. Barn och vuxna i Oonamalai har nu en pålitlig tillgång till rent dricksvatten, något som tidigare inte fanns.

På plats vid invigningen var bland annat byns president Kumar, och så många många bybor som köade för vatten.

Tack Hand in Hand och Oonamalais invånare som genomfört projektet. Tack alla ISS-medarbetare som har varit med och gjort detta möjligt. Vi var fem oerhört stolta ISS-are som deltog i invigningen”.

REFLEKTIONER EFTERÅT

”På ISS pratar vi mycket om att stärka våra medarbetare – ’empowering people’. För i slutänden så är det ju människor, individer, som skall kunna, orka och vilja. Oavsett vad det gäller, så är det den enskilda individen som måste ha kraften och viljan.

Den indiska byn Oonamalai som ISS stöttar genom Hand in Hand består även av en liten bydel, ”the tribe”, som ligger en bit utanför huvudbyn. Där bor de kastlösa, de som har det allra sämst. De som inte har något människovärde i den indiska kulturen.

Att komma tillbaks till denna del av byn efter två år av Hand in Hands insatser där och se de förändringar som skett är helt fantastiskt! Det, som knappt Hand in Hand själva trodde var möjligt, har börjat ske.

Då: en fullkomligt asocial befolkning som inte interagerade med någon eller något. Som satt handlingslösa längs bygatan utan någon som helst sysselsättning. Så gott som alla barn otroligt magra, smutsiga, sjuka och utan kläder på kroppen. Barnen gick heller inte i skola eftersom de inte var välkomna till huvudbyn där skolan ligger. Hopplöst förlorade.

Nu: två år senare möttes vi av hela byn. Leende, botade från den lokala ögonsjukdom som härjade tidigare. Fint klädda med blommor i håret. Alla barn i skoluniform och de allra minsta i sina finaste kläder. Nu går de i skolan i huvudbyn. De har plötsligt fått en framtid. Och på så sätt har även de vuxna fått något att leva för. Kvinnorna har organiserat sig i en självhjälpsgrupp och får utbildning i entreprenörskap och ekonomi och möjlighet att gemensamt ta mikrolån för att starta sin egen lilla rörelse för att försörja sin familj. Männen var i full färd med att installera ett mindre vattenreningsverk som möjliggjorts genom vår donation. Ett steg för att markera människovärde och öka livskvalitén. Och slutligen – ögonen och leendena på barnen när vi delade ut nya skolväskor till var och en av dem. De ögonen kommer vi för alltid ha i våra minnen och hjärtan. Och fnittret och glädjen i deras ansikten när de följde oss genom byn tillbaks till vår bil. Vinkningar och slängpussar efter bilen tills vi inte längre kunde se varandra. Den värmen i hjärtat är svår att beskriva.

Med kunskap, struktur, tålamod och medmänsklighet har Hand in Hand sakta men säkert byggt upp de kastlösas självförtroende, människovärde, styrka och livskvalitet. Genom okompromissad förankring hos individerna i byn är det också en hållbar förändring. Något som de själva kan förvalta. Empowering people!”

Namaste /Anja Engdahl – ansvarig för extern kommunikation och branding på företaget ISS Facility Services

*I anslutning till ISS sponsring av Hand in Hand har företaget instiftat ett resestipendium. Stipendiet är öppet att söka för alla anställda i ISS Sverige. Varje år väljs 4 kandidater ut som får följa med på en resa till Indien där vi besöker Hand in Hands verksamhet på plats. 2016 års resestipendiater var: Fredrika Lenne, Sebastian Vendel-Martinez, Malin Johansson och Anwar Hussain.

Är du eller ditt företag intresserade av att veta mer om Hand in Hands byprojekt? Läs mer här eller kontakta oss

Tillbaka till