Reenas resa
Entreprenörer

Reenas resa

Reena Vema, 32 från byn Kannod i Madhya Pradesh i Indien har gjort en fantastisk resa. För två år sedan tjänade hon motsvarande 70 kronor i månaden och hennes man runt 340 kronor på sitt jobb som frisör. Med två små barn, 9 och 5 år gamla var det svårt att få vardagen att gå ihop.

Reena sydde kläder, mest  till sig själv och barnen, med sin handdrivna symaskin. Det gav henne inte särskilt mycket inkomster, men höll åtminstone nere familjeutgifterna. Nu har hon ett eget skrädderi med två anställda och tre symaskiner.

Tillsammans med Läkarmissionen startade Hand in Hand ett projekt i Madhya Pradesh 2014. Det gick in i sin fjärde fas med målet att mobilisera 20 000 kvinnor i 1 500 självhjälpsgrupper. Reena anslöt sig för drygt två år sedan till en grupp,  ”Suhana”.

”Det innebar vändpunkten i mitt liv, säger Reena. Från den dagen började jag lära mig saker som har gett mig helt nya möjligheter”.

Reena har lärt sig bokföring, budget och kassaflöden. Hon också gått en tvådagarskurs i företagande, allt för att lyfta sin lilla verksamhet till nya nivåer. Efter utbildningen ansökte hon om ett lån för att kunna köpa sin första symaskin. Det steget fyrdubblade hennes inkomster.

Samtidigt utvecklades den femte fasen av projektet med fokus på vidareutveckling av de familje­drivna företagen. Reena bestämde sig för att expandera och ta ännu ett lån för att investera i ytterligare två maskiner. Det gjorde det möjligt att anställa två sömmerskor. Hon har också fortsatt att utbilda sig, vilket har gett henne tillträde till regeringens program för krediter och försäkringar. Resan genom ökad kunskap och investeringar har ökat hennes inkomster sexton gånger. Vad det har betytt för självkänsla och frihet, är svårare att mäta i siffror.

”Jag kunde aldrig tro att mitt liv skulle bli så bra. Nu är jag en småföretagare med anställda. Mina barn har fått helt nya förutsättningar, jag hoppas de kan bli starka, oberoende individer, som det går bra för i livet”, säger Reena.

Tillbaka till Entreprenörer