PHYLLIS ARBETAR I FÄLT FÖR HAND IN HAND I KENYA
Entreprenörer

PHYLLIS ARBETAR I FÄLT FÖR HAND IN HAND I KENYA

Phyllis Wanjiru arbetar som fältarbetare för Hand in Hand Eastern Africa (HiH EA) i Kenya och har gjort det i snart 1 1/2 år. I arbetsuppgifterna ingår det bland annat att mobilisera självhjälpsgrupper för att därefter utbilda och träna dess medlemmar i till exempel alfabetisering, entreprenörskap och sparande.

Phyllis beskriver sig själv som en utåtriktad och ambitiös person med ett stort intresse för andra människor och kulturer. Sedan universitetstiden har hon vetat att hon vill arbeta med att hjälpa utsatta människor att få det bättre.

  • Jag visste bara inte hur, förklarade Phyllis. Men så började jag att läsa på om olika organisationer i Kenya och gillade Hand in Hands förhållningssätt som gynnar hela familjer genom sitt fokus på att utbilda fattiga människor i att kunna starta och driva ett företag.

Sedan mars 2015 arbetar Phyllis på HiH EAs nyöppnade kontor i Embu (i centrala Kenya) där hon just nu är ansvarig för 17 självhjälpsgrupper och två ungdomsgrupper, varav ungefär 80 % av deltagarna är kvinnor. Behovet av Hand in Hands aktiviteter i området är stort och uppskattas av invånarna som bor där. Majoriteten av medlemmarna i Phyllis självhjälpsgrupper är bönder

  • ivriga över att få lära sig hur de kan tjäna pengar på sitt jordbruk eller utveckla redan pågående jordbruksföretag.
  • En vanlig arbetsdag för mig börjar klockan 07.00 då jag anländer till kontoret och gör mig redo för att åka ut till de självhjälpsgrupper jag utbildar för tillfället, berättar Phyllis.
  • På daglig basis träffar jag ungefär 40-60 medlemmar, det vill säga 2-3 grupper.

För att ta sig runt till de olika byarna färdas hon på motorcykel, något som inte är helt lätt under regnperioden då många av vägarna svämmar över. Utöver det förklarar Phyllis att den största utmaningen med hennes arbete kan vara att förändra visa medlemmars tankesätt när det kommer till att göra affärer på ett sätt som skiljer sig åt från hur de tidigare gjort.

 

  • Det bästa med mitt arbete är att veta att jag bidrar med hopp till människor som har det svårt, säger Phyllis. Det är en fantastisk känsla och oerhört tillfredsställande att se hur medlemmar från mina självhjälpsgrupper förändrar sina liv till det bättre. Och att höra deltagare berätta hur de återfått hoppet om framtiden och numera har möjlighet att försörja sina familjer.
  • Jag vaknar varje morgon och ser fram emot att träffa medlemmarna i självhjälpsgrupperna jag utbildar.
Tillbaka till Entreprenörer