Parvathis företag passar som handen i handsken

Parvathis företag passar som handen i handsken

Med tre barn, en anställd och en snabbt växande verksamhet är Parvathi en typisk Hand in Hand-företagare. Hon har dessutom visat att det lönar sig att investera i sina barns utbildning. Bokstavligen.

Parvathi anslöt sig till en av Hand in Hands självhjälpsgrupper för tio år sedan och startade kort därefter ett broderiföretag.

”Affärerna gick sådär, men jag tjänade tillräckligt bra för att kunna betala för mina barns universitetsstudier”, säger hon.

Parvathis son tog sin examen 2017 och fick arbete som maskiningenjör. I samband med det gav företaget honom ett par skyddshandskar att använda på jobbet. Dessa slets snabbt ut varpå han fick ett par nya. Och snart ett par till. Och ännu ett… Sonen blev förvånad över mängden skyddshandskar som gick åt på arbetsplatsen och sa till sin mamma att hon borde byta bransch. Sagt och gjort. Parvathi bestämde sig för att följa sonens råd trots att det skulle innebära en hel del jobb.

Som ett första steg krävde branschbytet att Parvathi investerade i en stickningsmaskin från Japan. Hon lånade pengar från sin självhjälpsgrupps gemensamma sparande för att ha råd med köpet. Hon beställde maskinen, köpte in material och satte därefter igång tillverkningen av skyddshandskar. Med det nya företaget växte Parvathis utgifter, men likaså gjorde vinsten och nu, två år senare, äger hon två stickningsmaskiner som genererar ungefär 8 000 kronor i vinst varje månad! Lån för att köpa ytterligare två maskiner är under behandling.

”För tio år sedan var jag rädd för att gå utanför huset och behöva prata med någon. Nu har jag till och med lärt mig att prata med bankmän”, berättar Parvathi. 

Självförtroendet är inte det enda som förbättrats. Där Parvathi och hennes familj en gång bodde i en enrumshydda med halmtak, ligger nu ett nybyggt betonghus med gott om rum för familjemedlemmarna. För första gången känner den framgångsrika entreprenören att framtiden ser ljus ut.

Läs vidare om hur Hand in Hand arbetar med kvinnors entreprenörskap

Tillbaka till