PADHMAYATHI - EN SPINNANDE ENTREPRENÖR
Entreprenörer

PADHMAYATHI - EN SPINNANDE ENTREPRENÖR

45-åriga Padhmayathi bor i byn Kathangani i indiska Tamil Nadu tillsammans med sina tre döttrar. För tio år sedan blev Padhmayathi änka eftersom hennes man gick bort efter att ha blivit biten av en giftig insekt.

Som änka var det en svår tillvaro som väntade. I Indien blir änkor bosatta på landsbygden ofta diskriminerade till följd av vidskepelse och, eftersom mannen generellt står för försörjningen, står familjen plötsligt utan inkomst.

Vändningen för Padhmavathi och hennes familj kom för sex år sedan när hon gick med i en av Hand in Hands självhjälpsgrupper. Efter att ha genomgått utbildningen och med hjälp av ett lån köpt en spinnrock, startade hon ett eget företag. Nu säljer Padhmavathi trådrullar och tjänar cirka 400-500 kronor i månaden på det – tillräckligt mycket för att kunna försörja familjen och betala tillbaka lånet. Tack vare lån från självhjälpsgruppens interna sparande har Padhmavathi även renoverat sitt lilla hus samt byggt en toalett i anslutning till huset. Att ha tillgång till en egen toalett medför förbättrad hälsa för hela familjen.

Hand in Hand var en välsignelse som förändrade omständigheterna för mig och min familj och jag är så tacksam för medlemmarna i min självhjälpsgrupp och deras stöd” säger Padhmavathi.

Av Padhmavathis tre döttrar har två av dem nu tagit studenten och arbetar som skräddare för ett företag i en av de närliggande städerna. Den yngsta dottern blev dock tvungen att hoppa av skolan för att hon blev sjuk. Som tur var kunde Padhmavathi då låna pengar från sin självhjälpsgrupps interna sparande och därmed betala för dotterns behandling. Nu är dottern återställd och till hösten är tanken att hon ska fortsätta sin utbildning.

Läs fler berättelser från våra entreprenörer

Tillbaka till Entreprenörer