Nurse möttes av motgångar men blev starkare
Entreprenörer

Nurse möttes av motgångar men blev starkare

55-åriga Nurse Mutsigiri från byn Lushongwe i Zimbabwe, ger med sin berättelse en bra beskrivning om hur Hand in Hands insatser bidrar till stärkta individer och stabila samhällen. Inte ens en cyklons förödelse kunde förstöra Nurses framtidstro.

Nurse Mutsigiri, 55 år, är medlem i självhjälpsgruppen Phakamaen och bor i byn Lushongwe som ligger i södra Zimbabwe. Gruppen består av nio kvinnor som tillsammans har skapat en stark gemenskap, där alla hjälper varandra och bidrar till ett gemensamt sparande. Det var när Nurses make dog år 2014 som hon insåg att hon behövde hitta ett sätt att försörja sina barn. Hon valde att gå med i Hand in Hand. I självhjälpsgruppen fick Nurse bland annat utbildning i entreprenörskap och företagsutveckling. Med dessa kunskaper i bagaget tog Nurse ett lån från sin självhjälpsgrupp och startade strax därefter upp en egen verksamhet, där hon sålde enklare matvaror till de lokala grundskolorna.

Nya affärsmöjligheter

Efter en tid kom Nurse på en idé hur hon skulle vidareutveckla sin verksamhet. Hon fick idén efter att ha tagit del av Hand in Hands kurser i marknadsföring. Nurse insåg att hon kunde öka sin inkomst genom att identifiera affärsmöjligheter i byn. Därför genomförde hon en marknadsundersökning som visade att byn saknade mataffärer och att byinvånarna var tvungna att resa väldigt långt för att köpa matvaror. Baserat på dessa lärdomar bestämde sig Nurse för att öppna en egen mataffär. Efter ett lån från sin självhjälpsgrupp började hon att sälja matvaror och andra basprodukter till invånarna i by. I hennes affär kan man hitta varor såsom majs, mjölk, matolja, socker, salt och tvål. Snabbt blev affären populär i byn och hennes inkomst ligger nu på ungefär 1260 kronor i månaden. Hon kan numera både försörja sina barn och betala deras skolavgifter.

Cyklon förstörde huset

Precis när Nurse lyckats vända sitt och sina barns liv till det bättre mötte hon ännu en stor utmaning. För ett år sedan drabbades Nurses by av en cyklon som förstörde hennes hus och separata toalett. Nurse berättar att även om det var jobbigt, så var hon inte helt förkrossad eftersom hon visste att hon och hennes barn skulle klara sig tack vare inkomsten från mataffären och stödet från kvinnorna i hennes självhjälpsgrupp. Hon tog istället ett lån från gruppen och fick hjälp av medlemmarna att bygga upp sitt hem på nytt. 

Nurse Mutsigiri, Zimbabwe

Nurse Mutsigiri med hennes gruppmedlemmar i hennes nybyggda hus.

Idag har Nurse genom sin affär återbetalat lånet som hon tog för att bygga upp hennes hem. Nurse berättar att hon är mycket tacksam för de utbildningar som hon har fått genom Hand in Hand, som har givit henne större möjligheter att möta livets stormar och bli starkare.

Tillbaka till