När vägar korsas
Entreprenörer

När vägar korsas

I det stora slumområdet Mathari, utanför Nairobi i Kenya, lever många på mindre än en dollar per dag och under mycket svåra förhållanden. Situationen förvärras av oerhörda mängder avfall och skräp.

I projektet Environment as Business utbildas deltagarna i avfallshantering och entreprenörskap – en kombination som ger dem verktyg att skaffa sig en stabil inkomst, samtidigt som livsmiljön förbättras. Entreprenörerna startar små egna företag inom återvinning och återbruk, vilket gör att de kan försörja sig och börja tro på framtiden igen.

I Nairobis slumområden finns enorma mängder avfall

När vägar korsas

Gladys Wanjiru är en av de nyblivna entreprenörerna i projektet. När hon först kom i kontakt med Hand in Hand hade hon precis stängt ner sin butik, eftersom den bara stressade henne. Hon gjorde ingen vinst och upplevde affärerna utom kontroll.

Förändringen kom när Gladys och fältarbetaren Joan Maitais vägar korsades. Joan brinner för att coacha och hjälpa människor som har det svårt, och hon drömmer om en bättre miljö. Hon vill visa att sopor och avfall kan ses som en tillgång – en möjlighet att skapa sig en försörjning genom grönt företagande.

Joan Maitai, fältarbetare på Hand in Hand, brinner för att coacha och hjälpa människor som har det svårt

Många i området känner till Joan.

Att spara – ingen självklarhet

Med hjälp av Hand in Hand och med Joan som coach, lärde sig nu medlemmarna i Gladys självhjälpsgrupp om entreprenörskap. De utbildades i ekonomi och enklare bokföring. Och de fick veta hur man kan spara pengar – något som för många var helt nya kunskaper.

Hand in Hand-entreprenören Gladys

”Tidigare visste jag ingenting om sparande och jag använde mina pengar fel”, säger Gladys.

En av Hand in Hands självhjälpsgrupper lär sig att tillverka tvål och andra rengöringsmedel

Gruppmedlemmarna fick även praktiska färdigheter när Joan lärde dem att tillverka tvål och andra rengöringsmedel.

Idag kan Gladys, tack vare sina nyfunna kunskaper, driva sitt företag Upcycle Cleaning Detergent på ett önskvärt sätt. I sin butik tillverkar och säljer hon hemmagjorda rengöringsprodukter, som hon sedan förpackar i återvunna plastflaskor. Idag säljs Gladys produkter i den egna butiken, men i framtiden hoppas hon kunna skala upp sitt företag och hitta återförsäljare. Gladys planerar även att utveckla sin marknadsföring.

Mitt liv är bättre nu. Jag kan spara, bokföra och betala av på mina lån", säger Hand in Hand-entreprenören Gladys

”Nu försörjer jag mig på mina produkter. Allt jag gör har Joan lärt mig”, säger Gladys och fortsätter: ”Mitt liv är bättre nu. Jag kan spara, bokföra och betala av på mina lån. Jag har blivit mer självständig och behöver inte längre be min man om hjälp.”

Deltagarna vill sprida ordet

Under projektets gång har Joan, genom att kombinera de två saker hon brinner för allra mest – miljö och entreprenörskap, coachat många mot en ljusare framtid. Hennes engagemang har dessutom smittat av sig:

”Jag vill uppmuntra andra att också tänka på miljön och hoppas att människor jag träffar blir intresserade av återbruk. Jag återanvänder plast, men det går att återvinna det mesta för att dels skapa sig en inkomst och dels förbättra vår livsmiljö. Du måste börja någonstans för att komma någon vart”, säger Gladys.

Hand in Hand-entreprenören Gladys tillverkar eget tvättmedel

Gladys vet vad hon talar om.

Om projektet

Projektet Environment as Business, finansierat av Postkodlotteriet, genomförs i samarbete med Håll Sverige Rent i syfte att förbättra levnadsvillkoren för människor bosatta i slumområdena i utkanten av Nairobi. Miljö- och klimatarbete samt utbildning i entreprenörskap ger invånarna här möjlighet till mer hållbar försörjning via ”gröna företag” och kunskap i hur de kan förbättra sin närmiljö. Läs vidare >>

Tillbaka till
Hållbar fattigdomsbekämpning - effekten av vårt arbete

Hållbar fattigdomsbekämpning - effekten av vårt arbete

Så gör vi skillnad