Nafisa fann det lönsamt med konserver

Nafisa fann det lönsamt med konserver

Nafisa är en driftig entreprenör på flera olika sätt. Beväpnad med intelligens och de färdigheter hon lärt sig som medlem i en av Hand in Hands självhjälpsgrupper i Afghanistan, har fyrabarnsmamman ökat sin inkomst från noll kronor till 6500 kronor i månaden genom att sälja konserver.

Nafisa, som liksom de flesta afghaner saknar ett efternamn, berättar att den ekonomiska framgången självklart har varit givande, men att det framförallt är den nyfunna känslan av egenmakt som får de långa arbetsdagarna att kännas mödan värd.

”Mitt liv har förändrats helt. Jag är inte längre beroende av min mans inkomst och nu har jag råd att köpa kläder, skolmaterial och att ta mina barn till läkaren. Jag har till och med råd att lägga undan pengar för nödsituationer och för att expandera mitt företag”, berättar Nafisa.

I ett land som Afghanistan, där 60-80 % av äktenskapen är arrangerade, är inte fattigdom det enda som står i vägen för kvinnliga entreprenörer. Det afghanska utbildningsministeriet uppskattar att endast 18 % av afghanska kvinnor från 15 år och uppåt kan läsa och skriva. Sociala normer, strikta utegångsförbud och männens ständiga tillsyn begränsar kvinnors rörlighet, och kulturella attityder hindrar många av dem från att äga egendom.

”Jag saknade inte talang, men kände inte till grunderna för att kunna driva företag. Hand in Hand Afghanistan hjälpte mig både när det gäller utbildning och finansiering”, säger hon.

Precis som för många andra entreprenörer i utvecklingsländer var det svårt för Nafisa att starta eget då hon saknade både nödvändig kunskap och kapital för att kunna starta och driva ett företag. Det förändrades när hon gick med i en av Hand in Hands självhjälpsgrupper. Därigenom fick hon både den kunskap hon tidigare saknat och möjligheten att ta ett lån från gruppens interna sparande. Det resulterade i att hon kunde starta upp sin egen verksamhet.

”Jag förbereder burkar av färdiglagade rätter med ingredienser som aubergine, ärtor, nudlar och kött. Jag gör även ketchup och sylt. Mina måltider är av god kvalitet och jag levererar dem till marknaden snabbt.”

Från början sålde Nafisa sin mat i närliggande byar, men snart expanderade hon till Mazar-i Sharif – den största staden i norra Afghanistan. Det följdes av hennes största framgång hittills: erbjudande om att få leverera mat till en av Afghanistans stormarknader. Idag har Nafisa 18(!) deltidsanställda som hon snart hoppas kunna anställa på heltid!

”Jag har planer på att etablera en liten produktionsanläggning för att producera livsmedel med moderna etiketteringsmaskiner så att jag kan konkurrera med importerade burkar.”

Nafisas framgång är imponerande, men inte unik. När kvinnor ges möjlighet till försörjning uppstår en positiv dominoeffekt som bidrar till stärkta självförtroenden och ökad jämställdhet samtidigt som det gynnar dem själva, deras familjer och hela samhället.

”Jag är glad att jag beslutade mig för att starta ett eget företag och jag är säker på att jag kommer att expandera den ytterligare med tiden.”

Läs vidare om hur Hand in Hand arbetar med kvinnors entreprenörskap

Tillbaka till