Mwendes trädplantage ger många fördelar
Entreprenörer

Mwendes trädplantage ger många fördelar

Självhjälpsgruppen Blessed Generation fick hjälp att styra upp sitt sparande vilket ledde till att fler bidrog och kapitalet växte. Med hjälp av det gemensamma kontot kunde 48-åriga Mwende investera i en egen verksamhet.

Mwende Musyoka i byn Nyanyaa i östra Kenya ägnade sig tidigare åt jordbruk och odling, men det torra klimatet drabbade verksamheten och varken boskap eller grödor klarade sig. Idag är hon 48 år, gift, mor till tre barn och medlem i självhjälpsgruppen Blessed Generation.

Mwende och de andra gruppmedlemmarna påbörjade Hand in Hands utbildning, genom projektet ”Fight Poverty Through Entrepreneurship”, i mars 2019. Då hade de redan ett gemensamt sparande, men behövde nya kunskaper för att bättre hantera sina resurser.

Tillit gav större sparkapital

Sparandet fick en tydligare, mer transparent struktur och var inte längre tillgängligt bara för gruppledarna. Detta skapade tillit bland medlemmarna och ledde till att fler bidrog till den gemensamma potten.

När Mwende fick en företagsidé lånade hon pengar från det gemensamma kontot och kunde på så sätt starta upp sin verksamhet. Hon köpte flera olika slags trädplantor, bland annat croton och moringa, som hon började sälja till byns invånare såväl som till skolor och företag. Tack vare sitt trädplantage kan Mwende säkra en inkomst och därmed betala sina barns skolgång, bidra till hushållsutgifterna och lägga undan pengar för framtiden på sitt nyöppnade bankkonto.

Dessutom gynnar Mwendes träd miljön i det torra klimatet och kan användas vid hälsoproblem. Moringan kan till exempel lindra magproblem och huvudvärk.

Dags att expandera

Under 2020 vill Mwende utöka sin verksamhet och med hjälp av vinsterna från trädplantorna tänker hon investera i höns.

”Hand in Hand har varit ett bra stöd och `öppnade ögonen´ på mig och många andra i byn,” säger Mwende.

Bidra till förändring!

Som Entreprenörsfadder är du med och bekämpar fattigdomen varje månad, året runt. Du stöttar inte bara en blivande entreprenör – utan alla som lever i fattigdom och utsatthet och kämpar för att stå på egna ben.

Bli entreprenörsfadder

Tillbaka till