Möt Najiba - en passionerad entreprenör

Möt Najiba - en passionerad entreprenör

Najiba kommer ifrån byn Qare-Sarwar som ligger i Aqcha-districtet i provinsen Jawzjan i Afghanistan. Hon är uppvuxen i en fattig familj där varken hennes föräldrar eller andra familjemedlemmar haft möjlighet att gå i skolan.

De flesta flickor som lever i Afghanistan, har ofta sämre förutsättningar än pojkar och får därför inte gå i skolan, vilket under hennes uppväxt var hennes högsta dröm men som aldrig blev sann. Men 2014 fick hon möjligheten att ta del av Hand in Hands yrkes- och entreprenörskapsträning vilket fick en positiv inverkan på hennes liv.

Najiba fick aldrig möjlighet att gå i skolan. Hemma fick hon lära sig av sin mamma att sy istället och hon blev duktig på hantverk.

2014 gick hon med i en av Hand in Hands självhjälpsgrupper, vilket hon inte då visste skulle ha en stor inverkan på hennes framtid. Hon gick med i gruppen ”Bahar” och fick där genomgå yrkes- och entreprenörskapsträning. Det var genom sitt deltagande i gruppen som hon blev medveten om sina rättigheter, rättigheter gällande kvinnor, rätten till arbete, rösta, studera och till att få en inkomst.

Hennes passion och hängivenhet till att arbeta och få ny kunskap uppmuntrade hennes familj till att låta henne ta del av Hand in Hands yrkesträning. Hon kunde därefter få ett jobb som yrkestränare inom skrädderiet i hennes egna by, med ansvar för att lära kvinnor om produktion av hantverk. Hon demonstrerar nu hennes egna färdigheter som en kvalificerad tränare, där hon förbereder en arbetsplan för de olika klasserna och planerar aktiviteter. Hon har nu en månadsinkomst på 5000 AFN/månad som kan stötta familjen.

Tack vare de redskap hon fick av Hand in hand Afghanistan, syr hon även kläder vilket gör att hon har en ytterligare inkomst på 3500 AFN.

Det känns nästan overkligt vilka positiva förändringar som jag har fått i mitt liv och jag är så himla tacksam att Hand in Hand Afghanistan gav mig möjligheten till att förstå att jag kan utvecklas” säger Najiba.

Tillbaka till