Möt Hellinah - fembarnsmamma och entreprenör
Entreprenörer

Möt Hellinah - fembarnsmamma och entreprenör

”Mitt plantage ger mig alltid en anledning till att le varje gång jag kommer dit”, så säger fembarnsmamman Hellinah Nyambura om sin tomatodling. Utvecklingen av Hellinahs plantage påbörjades efter att hon i oktober 2014 genomgått Hand in Hands träning inom affärsutveckling. Idag säljer hon sina tomater till närliggande byar och har genom sitt sparande framtidsplaner på att kunna expandera sin verksamhet ytterligare.

South Sub Sounty i Kiambu County i Kenya. Tidigare försörjde Hellinah sig och sin familj som mjölk- och kaffebonde, men genom sin nya verksamhet har hon fått möjligheten till att både bredda och öka sin inkomst. Hon har räknat ut att hon kommer att öka sin inkomst från 10,000 KES (750 SEK) till 20,000 KES per månad. Hellinah gick med i självhjälpsgruppen Kingogo Kigaa genom ett tips från en vän som själv genomgått träning hos Hand in Hand. Ett mikrolån från självhjälpsgruppen på 80,000 KES och 10,000 KES från Hand in Hand i Eastern Africa gjorde att Hellinah kunde börja bedriva sin tomatodling. För pengarna köpte hon gödningsmedel och anställde personal som kunde hjälpa henne med plantering. Hon fick genomgå träning inom tomatproduktion och ledarskap och uppskattar sin nya verksamhet. Som redskap använde hon tidigare en handsprej för att hålla borta pest och andra sjukdomar. Men tack vare stöd från sin man så kunde hon köpa sig ett bättre redskap som gjorde det både lättare och mer effektivt. 

För att underlätta sin produktion har hon delat upp sin mark efter stegen till mognad, vilket gör att hon kan producera för en längre period, då hon lärt sig att planera utefter efterfrågan. Trots att hon inte har börjat sälja tomater ännu så är hon väldigt optimistisk att hennes verksamhet ska komma igång snart. Hellinah planerar att sälja hennes tomater till marknaden och närliggande byar och hon har redan börjat spara för att i framtiden kunna expandera sin verksamhet. 

Tillbaka till Entreprenörer