Möt Aloys – en barberare med driv
Entreprenörer

Möt Aloys – en barberare med driv

40-åriga Aloys Nsabimana sätter på sin elektriska hårklippare och börjar arbeta med en kund. På en av väggarna i butiken hänger en gammal blekt affisch med fotbollslaget Chelsea FC, tillsammans med ett antal andra lokala affischer.

Vi befinner oss i byn Muruma i Bugesera distriket i Rwanda – en värld där de hårda jordgolven sopas med kvast och affischerna döljer vittrande väggar av lera.

Aloys berättar hur Hand in Hand har förändrat hans liv:

– Innan hade jag nästan aldrig några pengar att handla för, förklarar han. Men nu har jag lärt mig om sparande och det har resulterat i nya möjligheter. Jag har en ko. Jag har ett hus. Jag har fru och fem barn. Jag kan betala mina barns skolavgifter, jag har köpt en sjukförsäkring och när barnen är sjuka har jag råd att köpa medicin.

En av Aloys framgångsfaktorer är tillgången till el. Det finns gott om frisörer i Bugesera distriktet, men trots att regeringen planerar att elektrifiera 70 procent av bostäderna och företagen i hela landet innan 2017, är endast en av dem ansluten till elnätet idag: Aloys! Vid sidan om sin barberarshop bedriver han ytterligare en verksamhet – laddning av mobiltelefoner.

Ett mörkt förflutet – en ljus framtid

Aloys var bara 20 år gammal när folkmorden i Rwanda dödade 800 000 personer och tvingade lika många människor på flykt. Utvecklingen i landet har visserligen gått snabbt sedan dess, men inte tillräckligt snabbt. På landsbygden där Aloys bor, är fattigdomen fortfarande mycket stor.

Efter ett par misslyckade försök att driva eget började Aloys att klippa hår för en billig peng under ett träd i Murama. Då kände han för första gången att han hittat rätt bransch, men det var inte förrän 2009 – då han gick med i en lokal spargrupp som organiserades av Hand in Hands samarbetspartner CARE – som han började få verklig framgång. Spargruppen påbörjade då ett gemensamt sparande där varje medlem bidrog med ett par kronor varje vecka. Det var tack vare ett lån på $ 400 från den potten som gjorde det möjligt för Aloys att starta sin första barberarshop som numera har två anställda.

Fortsatt expansion

Aloys är mycket medveten om att han inte kommer att vara den enda barberare i Bugesera med tillgång till el för alltid. Därför går han nu en kurs för att också bli damfrisör nu när han har betalat av sina lån. Inom en snar framtid kommer han dessutom att ta ytterligare ett lån för att komplettera med den utrustning som behövs för att kunna vidareutveckla verksamheten!

Tillbaka till Entreprenörer