Martha Kimuyu 68 år - EKO-entreprenör
Entreprenörer

Martha Kimuyu 68 år - EKO-entreprenör

Martha Kimuyu är 68 år  och bor i byn i Machakos, Kenya. Hon försörjer sig som eko-entreprenör och hennes tillverkning av ”grönt bränsle”.

När Hand in hand kom till Machakos 2011 gick hon med i en självhjälpsgrupp och tog del av entreprenörskapsträning. Hon fick där lära sig om sk. “green enterprices” och hållbara affärsmöjligheter, vilket gjorde att hennes egen idé växte fram om att producera träkolbriketter. Träkolsbriketterna tillverkas genom en blandning utav träkolsdamm, som återstår efter att det har bränts, och blandas med vatten och jord som bindemedel. Briketterna uppfanns för tio år sedan och ses som en spännande utveckling av förnybar energi. De minskar kostnaderna för matlagningsbränsle med 90 procent och sparar antalet skövlade träd. Denna nya användningsmetod minskar även luftföroreningar som orsakas av matlagning med träkol.

Martha bestämde sig kort därefter för att bli den första i området att tillverka briketterna. Hon övertalade även några grannar att börja ge hennes deras träkolsdamm istället för att kasta det. För att få in briketterna på marknaden gav hon prover till grannar så att de kunde testa dem.

Nu tjänar Martha nu 14,000 KES (163 US dollar) per månad, och hennes förbättrade inkomst gör det möjligt för henne att både kunna försörja sig och sina barnbarn, och ge dem en varierad kost.

Likt många andra områden i Kenya, har även Machakos där Martha bor skövlats på många träd för just koltillverkning. Den kuperade terrängen urholkas successivt och torkan som förvärras i samband med klimatförändringarna förstör jorden vilket gör det ännu svårare för familjer att livnära sig på sitt jordbruk. De har upplevt svält de senaste åren, så det är ingen överraskning att hennes gruppmedlemmar köar för att få bli upplärda i hur man gör kolbriketter. Marthas kolbriketttillverkning förbättrar inkomsten och räddar fler träd när råmaterialet är återvunnet träkolsdamm.

Genom sin hängivenhet har Hand in hand erbjudit Martha att börja utbilda grupper i andra områden.

Tillbaka till