MAIDA- DEN LADDADE ENTREPRENÖREN
Entreprenörer

MAIDA- DEN LADDADE ENTREPRENÖREN

Det första man lägger märke till i Maida Mushimiyimanas hem i byn Agatare är att det är ganska tomt förutom ett träbord, några enkla bänkar, ett stort batteri och några mobiltelefoner som ligger på laddning.

Det andra som slår en när man träffar den 43-åriga entreprenören, är hennes entusiasm och energi när hon pratar om den självhjälpsgrupp hon deltar i.

“När 30 entusiastiska kvinnor slår sina kloka huvuden ihop får man 30 olika idéer över hur man kan förbättra sitt liv”.

Maidas är väldigt stolt när hon berättar att hon numera tjänar cirka 100 dollar i månaden på att ladda mobiltelefoner till en kostnad av 0.14 dollar per styck. Den största utmaningen hittills har varit att möta den stora efterfrågan.

En helt ny start

I östra Rwanda där Maida bor lever hälften av befolkningen i fattigdom. Liksom många andra Rwandier förlorade Maida, hennes man och deras tre barn allt de ägde under inbördeskriget 1994. Men, familjen hade ändå tur eftersom de överlevde folkmordet som pågick under 100 dagar och skördade uppskattningsvis 800 000 människoliv – dvs. en femtedel av landets befolkning.

Efter kriget bestämde sig Maidas familj för att slå sig ner i Agatare och starta upp en liten jordbruksverksamhet.

”Skörden har varit väldigt dålig och vi har inte haft några pengar att köpa den extra mat som familjen behöver. Det har också varit svårt att laga mat eftersom vi inte har råd med majsolja”.

Deras situation är inte unik. Trots växande optimism om Rwandas framtid (enligt UNDP är landet är ett av få afrikanska länder som gör särskilt stora framsteg när det gäller millenniemålen) finns det en lång väg kvar att gå. Andelen fattiga människor minskade med nästan 12 % mellan 2006 och 2011, men 37 % av befolkningen lever fortfarande i extrem fattigdom. Och, trots att 99 % av befolkningen idag går ut grundskolan, väljer endast 21 % att studera vidare på gymnasiet.

En laddad idé

Som deltagare i Hand in Hands entreprenörsträning fick Maida och de andra medlemmarna i självhjälpsgruppen möjlighet att delta i ett mikrolånsprogram som organiserades av Hand in Hands lokala partner CARE. Varje vecka sparade gruppen en liten slant varje vecka. I samma veva började Maidas företagsidé att gro.

I dagsläget äger nästan 70 % av alla rwandier en mobiltelefon samtidigt som bara en femtedel av befolkningen har el i sina hem. I området där Maida bor åkte många av hennes grannar med bussen till en av de närliggande städerna för att få sin mobiltelefon laddad. Maida såg potentialen i detta. Hon beslöt sig för att låna 72 dollar från självhjälpsgruppens gemensamma sparande och köpte ett batteri för pengarna. Därmed kan man nu ladda sin mobiltelefon hos Maida istället för att ta bussen in till staden.

Företaget har blivit en stor framgång. Maida kunde betala tillbaka sitt första lån nästan omgående och köpte snart ytterligare ett batteri. Nu har hon även investerat i solpanel för att kunna ladda batterierna.

Framtidshopp

Maida har fortsatt att regelbundet spara pengar tillsammans med de övriga deltagarna i självhjälpsgruppen.

“Vi stödjer varandra i gruppen och sparar 1 dollar i veckan per person. Om någon är sjuk eller behöver extra stöd har vi nu möjlighet att hjälpa varandra”.

Slutligen berättar Maida stolt att hon, tack vare inkomsten från företaget, har kunnat skapa en bättre framtid för sin 10-åriga dotter Mukeshimana Zamdha eftersom hon numera har råd att betala hennes skolavgift och skolmaterial.

”Min elektriska idé har gett både mig och min familj en bättre framtid med helt nya möjligheter”.

Tillbaka till Entreprenörer