Klädaffärer ger Ganga och hennes familj ett nytt liv
Entreprenörer

Klädaffärer ger Ganga och hennes familj ett nytt liv

Vägen till blomstrande klädaffärer har varit spikrak för Ganga Bai, nu 52 år gammal och mamma till två flickor. Kunskap, drivkraft och tillgång till kapital har varit nyckeln till framgång.  Ganga har tagit tre lån av varierande storlek för att komma dit hon är nu.

Tidigare arbetade Ganga som husa och hennes man som daglönare. Det var svårt att få pengarna att räcka till för livets nödtorft. De oroade sig också över ökade kostnader för barnens skolgång och så småningom döttrarnas giftermål.

Ganga Bai gick med i Hand i Hand i juli 2016 och lärde sig flera aspekter av företagande i självhjälpsgruppen. Hon kunde ta ett mindre lån och började sälja kläder hemma. Affärerna gick bra, hon gjorde vinst varje månad. Genom Hand in Hand projektet fick Ganga kontakt med distriktets tjänsteman för företagsutveckling och fick hjälp med ett lån på motsvarande 6 500 kr från Bank of India. Genom det lånet kunde hon köpa en affär i den närliggande staden.

”När affärerna växte insåg jag att det var ett hinder att inte kunna läsa och skriva”, säger Ganga.

Efter ett halvårs kurs i läsning och skrivning genom Hand in Hand är nu Ganga tryggare i sitt företagande. Besparingarna från affären gjorde att hon och hennes man nyligen kunde bekosta bröllopet för en av döttrarna. Ökningen i omsättning och vinst har gett Ganga starkt självförtroende och hon planerar att köpa en större affär.

Tillbaka till Entreprenörer