KENYAS BÄSTA UNGA ENTREPRENÖRER KORADE I ÅRETS HAND IN HAND YOUTH AWARDS
Nyheter

KENYAS BÄSTA UNGA ENTREPRENÖRER KORADE I ÅRETS HAND IN HAND YOUTH AWARDS

Årets upplaga av Hand in Hand Youth Awards har avgjorts och fyra vinnare har korats. Här får ni ta del av deras vinnande affärsidéer.

Hand in Hand Youth Awards samlar några av Kenyas bästa och smartaste unga entreprenörer som fått ta del av utbildning vid självhjälpsgrupper som drivs av Hand in Hand Eastern Africa. Tävlingen är en del av specialprojektet ”Peace and Prosperity Through Job Creation” som finansierats av Svenska Postkodlotteriet.

Tjugotre deltagare från hela landet var nominerade att visa upp sina företag och affärsidéer till domarna, men endast fyra valdes ut till vinnare.

CATHERINE WANGARI MAINA – SAVER PAL MOBILAPP

Catherine är 22 år och har en examen i entreprenörskap från Jomo Kenyatta University of Science and Technology. Hon kommer från en familj bestående av fyra och har vuxit upp med sin mamma.

  • Jag brinner för entreprenörskap och skulle vilja förändra världen och göra den bättre genom det,” säger hon.

Genom projektet ”Peace and Prosperity through job creation” gick Catherine med i Hand in Hand Eastern Africa i mars 2016 och fick träning i affärs- och ekonomistyrning, vikten av entreprenörskap och digital marknadsföring. Hon har sedermera utvecklat en mobilapp som kallas Saver Pal tillsammans med en studiekamrat. Appen syftar till att hjälpa unga människor med familjer som tjänar mindre än 2 USD om dagen att spara lite av vinsten och samtidigt ha kvar pengar för familjens dagliga behov. Idén till appen fick Catherine efter att ha haft kontakt med många småföretagare, mestadels unga kvinnor, som har svårt att samtidigt försörja familjen och hålla affärsverksamheten igång. Flera blev tvungna att lägga ner sina företag för att alla inkomster gick till att möta familjens behov.

  • Denna idé är uniki och har inte gjorts någon annanstans i världen. Det finns många finansiella appar som du kan använda för att ha koll på dina dagliga utgifter, men de tar inte hänsyn till det faktum att en person kanske måste välja mellan att försörja sin familj eller behålla sitt företag, säger Catherine.

Planen är att appen kommer finnas registrerad som juridisk verksamhet från februari 2017.

JONAH GICHUHI KUNG’U – LÄDERFÖRÄDLINGSFÖRETAG

Jonah är 26 år med en kandidatexamen från Kenyatta University i ekonomi och sociologi. I april 2016 gick Jonah med i Hand in Hand Eastern Africa och fick träning i entreprenörskap, affärskunskap, sparande och bokföring.

Jonahs företag är registerat.

  • Kenya har inga läderförädlingsföretag trots att det finns så gott om råvaror. Dessutom är det en växande efterfrågan av läderprodukter i vårt land men människor har inte råd med importerade läderprodukter, säger Jonah.

Jonah har minst tio personer som hjälper honom med att tillverka handväskor för kvinnor.

Eftersom Jonah är bra på onlinemarknadsföring och gör därmed en del av marknadsföringen på internet via olika siter. Förhoppningen är att utöka sin verksamhet och så småningom gå utanför den inhemska marknaden och nå exportmarknader.

EDWIN MURIUKI WANJIRU – BATCH-KODNING AV FÄRSKVAROR

Edwin är 24 år och har vuxit upp i en familj med fyra barn. Han gick med Hand in Hand Eastern Africa i februari 2016 och tillhör ”Arise” ungdomsgrupp.

Edwins affärsidé handlar om spårbarhet av färskvaror med batch-kodning. Färskvarorna märks med ett specifikt nummer som gör det möjligt för konsumenten att spåra vilken jordbrukare som producerat just den produkten. Idén grundar sig i ett behov för jordbrukarna (producenterna) och konsumenterna att få kontakt ifall den senare vill veta mer om producenten. Ifall produkterna (tomaterna, potatisen, yams, lök, frukt … etc.) som konsumenten har köpt har någon defekt kan denne vilja spåra producenten för uppmärksamma frågan. Konsumenten kan använda batch-kodningen för att nå producenten och ta ärendet vidare.

Utsedd marknad för detta system är storskaliga jordbruksproducenter och ägare till medelstora plantager/gårdar. I dagsläget är Edwins företag Global Fair International registrerat men i pilotfas och har därför inte några verksamma kunder ännu.

PATRICK MUTINDA CHARLES – ARKITEKTONISK DESIGN AV ÅTERBRUKADE KARTONGER

Patrick är 25 år och har vuxit upp med en ensamstående förälder. Han har avslutat grundskolan, men har inte råd att bekosta fortsatta studier. Trots att Patrick har haft det tufft hittills i livet har han alltid haft stora drömmar.

– Jag såg att det låg skräp överallt på marken runt husen och jag tyckte att det var en sådan sorglig syn. Använda kartonger, papper och flaskor kastade lite varstans gjorde mig illamående. Så jag tänkte att jag skulle kunna ta vara på dessa använda material för och göra något jag kan försörja mig på och samtidigt göra miljön runt omkring mig renare, berättar Patrick.

Ur denna idé bestämde sig Patrick att samla ihop och köpa använda kartonger för att bygga arkitektonisk design, väggprydnare, blommor, tofflor m.m.

Som ett exempel Patrick köper en kartong för 5 KES och använder den för att bygga en arkitektonisk prototyp som hans kunder använder för att utveckla arkitektonisk design för hus och kyrkor. Den färdiga prototypen säljs sedan för 5000 KES till den beställande kunden. Patrick genomför dessa uppdrag med sådan lätthet och expertis, trots att han inte har någon arkitektutbildning. Han är en naturbegåvning. Nu och framöver planerar Patrick att spara pengar och skapa ett museum där människor kan komma och titta på och lära sig om hur man kan göra traditionella kulturella hus som finns i olika samhällen i Kenya.

Patrick gick med Hand in Hand Eastern Africa i december 2015 och säger att blocket digital marknadsföring var den del av entreprenörskapsträningen som han gillade bäst.

För marknadsföring av sin verksamhet och sina produkter använder Patrick sin facebooksida ”Patty arts”.

I maj får vinnarna motta sitt pris, som är en resa till Stockholm. Under en hel vecka ska vinnarna få ett fulltecknat program med aktiviteter med spännande möten och inspireration.

MER OM SPECIALPROJEKTET “PEACE AND PROSPERITY THROUGH JOB CREATION” SOM FINANSIERAS AV SVENSKA POSTKODLOTTERIET.

Det finns väldokumenterade samband mellan hög ungdomsarbetslöshet och instabilt säkerhetsläge.  År 2013 studerade den Afrikanska Utvecklingsbanken (the African Development Bank) 24 utvecklingsländer och fann att det är en bidragande factor: “youth unemployment is significantly associated with an increase of the the risk of political instability.” Tre år senare, efter att terroristgruppen Al-Shabaab dödade 148 människor på Kenya’s Garissa University College, gick regeringstjänstemän och människorättsorganisationer ut och varnade landets universitet, som kan vara en rekryteringsbas för extremistgrupper.

I oktober 2015 lanserades “The Peace & Prosperity Through Job Creation project” som syftar till att visa arbetslösa ungdomar en väg bort från kriminalitet och radikalisering – och mot en väg mot entreprenörskap. Under projektet gång, som löper under tre år, kommer 7000 unga människor i åldern 12-25 i grundskolan, gymnasium, college, universitet och även dem utanför skolan att nås, med ambitionen att skapa 4000 jobb.

Personal för Hand in Hand Eastern Africa driver också projektet “Putting Youth Employment on the Agenda”, med ambitionen att få in entreprenörskap som en del av den nationella läroplanen.

Mer information:

Förra årets vinnare

Tillbaka till