Kalkoner blev början till ett nytt liv
Entreprenörer

Kalkoner blev början till ett nytt liv

Charity och Pardon, är ett ungt föräldrapar i Midlands Zimbabwe som arbetar för att ge sina barn en bättre framtid. De har en liten jordlott och ibland några kor. En liten verksamhet som alltid har varit inriktad på att sörja för den egna familjen.

Hösten 2017, började deras liv förändras. De startade en självhjälpsgrupp, fem kvinnor och två män i byn bestämde sig för att börja samarbeta och investera i ett gemensamt projekt.

De började spara fem dollar per månad. Samtidigt fick gruppen, genom Hand in Hand, utbildning och träning i företagande.

”Vi har lärt oss hur man sparar, hur man gör upp en affärsplan, redovisning, marknadsföring och mycket annat. Men det viktigaste är kanske att vi har lärt oss att arbeta som en grupp och att lita på varandra.”

Charity ser glad ut när hon berättar om hur hon har fått bättre självförtroende, har ett tydligt mål i livet och inte längre väntar på att någon annan ska ordna saker för henne. Pardon fyller i;

”De säger att kunskap är makt. Projektet har gett mig självförtroende, motivation och specialkunskaper – det känns som om jag kan nå mina mål utan problem.”

Nu har gruppen fått ihop ett litet kapital som kan lånas ut till 10 procents ränta till den eller dem som har en bra idé. Charity och Pardon har bestämt sig för att satsa på kalkonuppfödning. De har några kycklingar som är satta på tillväxt. Det har inte varit helt lätt att hitta rätt foderblandning för att få dem att växa snabbt. Nästa utmaning blir också att hitta avsättning utanför byn.

”Vi förstår att det är viktigt att satsa på kvalitet, vi försöker också bredda vår verksamhet redan från början genom att odla nya grödor i vår trädgård. Pris är förstås också viktigt, det är gäller att hitta en balans – hålla låga priser för att få kunder men ändå göra en vinst. Vi har lärt oss att följa alla kostnader och skriva ner alla transaktioner”, säger Pardon.

Livet för familjen Charity Matima, Pardon Manamike och de två barnen i Midlands har förändrats. Fram tills för drygt ett år sedan odlade de bara för husbehov. Nu, sedan de startade sitt lilla företag, är det mycket mer att göra. Även om intäkterna inte har blivit så stora ännu, känner de att de kan påverka tillvaron och möta livets utmaningar.

”Nästa gång vi ses kommer ni att möta många fler kalkoner runt huset ”, säger Charity leende.

Tillbaka till