Kalkoner blev början till ett nytt liv
Entreprenörer

Kalkoner blev början till ett nytt liv

Charity och Pardon är ett ungt par i Midlands Zimbabwe, som arbetar för att ge sina barn en bättre framtid. De har en liten jordlott och även några kor. Deras lilla verksamhet har alltid varit inriktad på att sörja för den egna familjen.

Hösten 2017 förändrades deras liv. De startade en självhjälpsgrupp när de tillsammans med fem kvinnor och två män i byn bestämde sig för att investera i ett gemensamt projekt.

Parallellt med Hand in Hands utbildningar i företagande påbörjade gruppen sitt sparande. I början sparade de fem dollar i månaden. 

”Vi har lärt oss hur man sparar, gör en affärsplan, redovisar, marknadsför och mycket annat. Men det viktigaste är kanske att vi har lärt oss att samarbeta och lita på varandra.”

Charity ser glad ut när hon berättar om hur hon har fått bättre självförtroende, har ett tydligt mål i livet och inte längre väntar på att någon annan ska ordna saker för henne. Pardon fyller i:

”De säger att kunskap är makt. Projektet har gett mig självförtroende, motivation och specialkunskaper. Det känns som om jag kan nå mina mål utan problem.”

Nu har gruppen skramlat ihop ett litet kapital som kan lånas ut till 10 procents ränta till den som har en bra idé. Charity och Pardon har bestämt sig för att satsa på kalkonuppfödning. De har redan några kycklingar som är satta på tillväxt, men det har varit utmanande att hitta rätt foderblandning för att få dem att växa snabbt. Nästa utmaning blir att hitta en marknad utanför byn.

”Vi förstår att det är viktigt att satsa på god kvalitet. Vi försöker även bredda vår verksamhet redan från början genom att odla nya grödor i vår trädgård. Pris är såklart också viktigt. Det är gäller att hitta en balans – hålla låga priser för att få kunder men ändå kunna göra en vinst. Vi har lärt oss att följa alla kostnader och skriva ner alla transaktioner”, säger Pardon.

Livet för Charity Matima, Pardon Manamike och de två barnen i Midlands har förändrats. Fram tills för drygt ett år sedan odlade de bara för hushållet. Nu, sedan de startade sitt lilla företag, är det mycket mer att göra. Även om intäkterna inte har blivit så stora ännu känner de att de kan påverka tillvaron och möta livets utmaningar.

”Nästa gång vi ses kommer ni att möta många fler kalkoner runt huset”, säger Charity med ett leende.

Tillbaka till