Hon har skapat 2,9 miljoner jobb för kvinnor i Indien
Pressmeddelande

Hon har skapat 2,9 miljoner jobb för kvinnor i Indien

Dr. Kalpana Sankar anställdes av Percy Barnevik för 15 år sedan för att starta upp och driva Hand in Hands verksamhet i Indien. Sedan dess, med hjälp av Kalpanas utveckling av verksamheten, har 2,9 miljoner jobb skapats och närmare 2 miljoner kvinnor har tränats i entreprenörskap och fått möjlighet att starta företag.

I Indien där fattiga kvinnor ofta är marginaliserade är utbildning och ekonomisk självständighet en avgörande styrka mot rådande strukturer. Kalpanas Sankars framgångsrika arbete med Hand in Hand och kvinnors entreprenörskap gör inte bara skillnad för individen utan också för hela samhällen. Hon har bland annat hyllats av den amerikanska kongressen för sitt arbete som social entreprenör, vunnit UNEP World Environmental Day Challenge och tagit emot pris från Indiens president, för sitt bidrag till att stärka marginaliserade kvinnor.    

Genom Hand in Hands självhjälpsgrupper får kvinnor utbildning och träning i att starta eller utveckla egna affärsverksamheter och coachas i att få sin verksamhet att växa. Metoden ger en bestående utveckling där hela familjen får en chans att lyfta sig själva ur fattigdom – barn får ordnad skolgång, och får vara barn istället för att hjälpa till med familjens försörjning. Familjen har råd att köpa medicin, äta ordentligt och på så vis en framtid med förbättrad hälsa, hopp och möjligheter.

– Hand in Hands självhjälpsgrupper och fokus på kvinnors möjligheter har varit väldigt framgångsrikt i alla verksamma delstater i Indien, även delstater med tydlig könsdiskriminering. Kvinnor stärks av att vara en del av en grupp och gruppen hjälper solidariskt sina medlemmar att bryta sociala barriärer i alla delar av samhället. De facto sprider sig hela rörelsen med självhjälpsgrupper i Indien. Det banar väg för småföretag som skapar en större samling talangfulla kvinnliga gräsrotsentreprenörer, där alla bidrar till sin familjs framtid och till landets utveckling i stort. Den här rörelsen är unik och händer just nu! säger Kalpana Sankar, styrelseordförande Hand in Hand India.

Som kvinna och chef i Indien har Kalpana fått hantera mängder av utmaningar och fördomar;

– Jag vill att varje tjej som fått höra att hon är dominant, istället ska få höra att hon är en naturlig ledare. En bestämd kvinna med självförtroende får tyvärr ofta höra att hon är arrogant. Det finns en konsensus, inte bara i Indien, att mina beslut i och med att jag är kvinna, fattas på emotionella grunder och inte analytiska. Den uppfattningen är något jag kämpar varje dag med att motarbeta, säger Kalpana.

Tillbaka till