Hemlagad sylt och picklad lök förändrade livet
Entreprenörer

Hemlagad sylt och picklad lök förändrade livet

Ramani och hennes man bor i en by Tamil Nadu, Indien med sina två döttrar på fyra och åtta år. Tillvaron gick sin gilla gång. Ramani skötte hushållet och hennes man arbetade på ett hotell i en annan by. Resvägen var lång så han kunde bara vara hemma på söndagar.

Ramani blev engagerad i Hand in Hand, ju mer hon lärde sig desto fler möjligheter såg hon. Innan hon startade sitt företag hade hon gått igenom Hand in Hands alla fyra utbildningsmoduler och uppskattade särskilt den praktiska träningen.  

Valet föll på att börja en tillverkning av sylt, picklad lök och tomatsås. Efter ett litet lån från gruppen kunde hon komma igång med tillverkningen. I början var det lite oroligt men snart blev hon lugnare när hon såg att det gick att sälja produkterna.  Hand in Hand hjälpte Ramani att få ett livsmedelscertifikat. Ett nödvändigt tillstånd för att kunna ha tillverkning hemma. Med alla olika byråkratiska nivåer kan det bli ganska dyrt, men genom Hand in Hand fick Ramani sitt tillstånd för en tiondel av vad det brukar kosta.

Efter sex månader börjar Ramanis verksamhet generera vinst, 85 dollar i månaden. Det har förändrat livet för familjen.

”Nu kan min man arbeta i företaget, han har slutat på hotellet och slipper de långa resorna. Det gör stor skillnad både för mig och mina döttrar”.

Var med och bidra!

Tillbaka till