Hårt men lönsamt att odla grönsaker
Entreprenörer

Hårt men lönsamt att odla grönsaker

Amuda lever med sin man och sina tre döttrar i Kalathur, en liten by i Indien. Ända sedan hon gifte sig för sex år sedan har hon arbetat tillsammans med sin man för att odla grönsaker. De har ett halvt hektar mark i byn där de odlar bland annat melon, aubergine och okra.

”För varje dag blir allting dyrare och vi ställs inför en rad utmaningar – vattenbrist och svårigheten att hitta arbetskraft. För att lösa problemen behöver vi pengar”, säger Amuda.

Genom Hand in Hands byprojekt har Amuda gått med i en självhjälpsgrupp. Efter att ha lärt sig mer om kassaflöde och bokföring har hon kunnat ta ett lån. Med hjälp av lånet kunde hon investera i fröer, gödsel och träställningar för bönväxterna att klättra på.

”Det är ett hårt arbete, men det är vår enda inkomst och det är viktigt att vi driver trädgården så gott det går. Jag vill kunna betala av lånet och ta fler lån framöver för att stärka vårt företag”, säger Amuda.

Varje månad sparar Amuda motsvarande 250 kronor. Det är allmänt känt i byn att grönsaksodling är en av de mest lönsamma verksamheterna i området.

Tillbaka till