Halima och Irene - affärspartners inom videouthyrning

Halima och Irene - affärspartners inom videouthyrning

18-åriga Halima är tonårsförälder och affärskvinna, tillsammans med sin vän Irene äger och driver de en filmuthyrningsbutik.

Halima och Irene bor i Nairobis slumområde Kawangware. Livet i Kawangware är tufft, sjukdomar som HIV och malaria är utbredda och det är svårt att få tag på drickbart vatten. Trots svårigheter har Halima och Irene via sina affärsverksamheter klarat sig väl.

Irene blev föräldralös som 14-åring och tvingades tidigt att lära sig ta hand om sig själv. När hon var 19 år fick hon ett jobb i en filmuthyrningsbutik där ägaren lät henne ta mer och mer ansvar. Tillslut erbjöd sig Irene att köpa utrustningen av honom, en betalning som tog henne månader att genomföra. Utan att egentligen ha någon kunskap om varken bokföring eller kassaflöde stod nu Irene själv ansvarig för sin egna verksamhet. Därför var hon snabb med att ansluta sig till Hand in Hands självhjälpsgrupp när den startade i Kawangware och hon övertalade även Halima att gå med.

I gruppen lärde vi oss att vi skulle hjälpa varandra. Det är därför jag ville få med Halima i verksamheten eftersom att hon inte hade något jobb där hon kunde tjäna pengar, förklarar Irene.

Genom Hand in Hands entreprenörskapsträning fick de kunskap inom såväl bokföring som kassaflöde som de tidigare saknat och de insåg snabbt att de kunde öka butikens intäkter om de expanderade och erbjöd andra tjänster. De tog då ett lån av sin självhjälpsgrupp för att köpa in en popcornmaskin som komplement till videouthyrningen. Dessutom investerad de även in en kopiator som kunde användas i affärssammanhang.

Irene och Halimas inkomst ökade till 1 000 kr i månaden tack vare en strid ström av kunder, men den största delen gick i början till att betala den dyra hyra för lokalen. Kvinnorna var därför tvungna att ta nya lån från sin självhjälpsgrupp för att kunna betala hyran. Irene och Halmia gav inte upp utan bestämde sig för att med gemensamma besparingar investera i en ny butik. Denna låg på familjeägd mark vilket innebar en betydligt lägre hyra. De sänkte därmed sina hyreskostnader från 800 kr till endast 180 kr per månad.  Idag uppgår Irene och Halimas gemensamma vinst till ungefär 1 500 kr i månaden och de är båda väldigt tacksamma över den träning och kunskap de fått genom Hand in Hand. Halima kan nu försörja sin sju månader gamla son och alla tre går en hoppfull framtid till mötes.

Tillbaka till