Halima och Irene - affärspartners inom videouthyrning

Halima och Irene - affärspartners inom videouthyrning

18-åriga Halima är tonårsförälder och affärskvinna. Tillsammans med sin vän Irene äger och driver hon en filmuthyrningsbutik.

Halima och Irene bor i Nairobis slumområde Kawangware. Livet i Kawangware är tufft – sjukdomar som HIV och malaria är utbredda och det är svårt att få tag på drickbart vatten. Trots svårigheter har Halima och Irene via sina affärsverksamheter klarat sig väl.

Irene blev föräldralös som 14-åring och tvingades tidigt lära sig att ta hand om sig själv. När hon var 19 år fick hon ett jobb i en filmuthyrningsbutik där ägaren gav henne mer och mer ansvar. Tillslut erbjöd sig Irene att köpa utrustningen av honom – en betalning som tog henne flera månader att genomföra. Utan att egentligen ha någon kunskap om varken bokföring eller kassaflöde stod Irene nu själv som ansvarig för verksamheten. Därför var hon snabb med att ansluta sig till Hand in Hands självhjälpsgrupp när den startade i Kawangware och hon övertalade även Halima att gå med.

”I gruppen lärde vi oss att vi skulle hjälpa varandra. Det var därför jag ville få med Halima in i verksamheten, eftersom hon inte hade något jobb där hon kunde tjäna pengar”, förklarar Irene.

Genom Hand in Hands entreprenörskapsträning fick de nya kunskaper som de tidigare saknat i såväl bokföring som kassaflöde och de insåg snabbt att de kunde öka butikens intäkter om de expanderade och erbjöd andra tjänster. De tog ett lån av sin självhjälpsgrupp för att kunna köpa in en popcornmaskin som komplement till videouthyrningen. Dessutom investerade de även in en kopiator som kunde användas i affärssammanhang.

Irene och Halimas inkomst ökade till 1 000 kr i månaden tack vare en strid ström av kunder, men den största delen gick i början till att betala den dyra lokalkostnaden. För att kunna betala hyran var de tvungna att ta nya lån från sin självhjälpsgrupp. Irene och Halmia gav inte upp utan bestämde sig för att med gemensamma besparingar investera i en ny butik. Denna låg på familjeägd mark vilket innebar en betydligt lägre hyra. De sänkte därmed sina kostnader från 800 kr till endast 180 kr per månad. Idag uppgår Irene och Halimas gemensamma vinst till ungefär 1 500 kr i månaden och de är båda väldigt tacksamma över den träning och kunskap de fått genom Hand in Hand. Halima kan nu försörja sin sju månader gamla son och alla tre går en hoppfull framtid till mötes.

Tillbaka till