Graces affärstänk resulterade i ett mångsidigt entreprenörskap
Entreprenörer

Graces affärstänk resulterade i ett mångsidigt entreprenörskap

Fyrabarnsmamman Grace är 32 år och bor tillsammans med sina barn och make Masala i byn Ntunungwe i Zimbabwe. Grace och fyra andra kvinnor från byn är medlemmar i självhjälpsgruppen Kwenza Kunye. Alla fem medlemmar bedriver egna företag som sträcker sig från jordbruksodling till försäljning av kläder.

Innan Grace gick med i Hand in Hand saknade hon helt kunskaper i hur man bedriver en verksamhet, vilket gjorde det väldigt svårt för familjen att kunna försörja sig. ”Eftersom min man var arbetslös kunde det gå dagar utan att vi fick ordentligt med mat och vi hade inte heller råd att betala för våra barns skolgång”, berättar Grace. Tack vare de verksamheter som Grace startade upp efter att hon gick med i Hand in Hand kan familjen numera få mat på bordet och betala barnens skolgång.

Tillsammans med sin man har hon en grönsaksodling där de odlar sötpotatis, tomat och lök. Grönsakerna säljer de därefter vidare i byn och till andra närliggande byar. Från varje jordbrukscykel tjänar de omkring 500 dollar. Familjen tjänar även pengar genom att gjuta tegelstenar som de säljer för 0.10 dollar styck. Utöver jordbruket och gjuteriet har Grace en klädaffär, vilket ger henne en månadsinkomst på 500 dollar.

För närvarande sparar Grace till en vattenpump och till ett trädgårdsstängsel till hennes grönsaksodling och i framtiden har hon planer på att expandera sina verksamheter. ”De utbildningar som jag har tagit del av genom Hand in Hand har hjälpt mig att starta upp mina verksamheter, vilket i sin tur har förbättrat min ekonomi och ökat min sociala status”, avslutar Grace stolt.

Tillbaka till