Golvvax förändrade livet för Getrude
Entreprenörer

Golvvax förändrade livet för Getrude

”Tidigare satt jag och väntade på att min man skulle förse familjen med allt vi behövde, nu är det jag som ser till att det finns mat på bordet och att barnen är friska”.

Golvvax är nyckeln till förändring. Gertrude Mathe är 50 år gammal, har två barn och är gift med Miraleck Ndlovu, 58. De bor i Mathendele,  en tätbefolkad  förort till staden Plumtree i Zimbabwe.

”Tidigare satt jag och väntade på att min man skulle förse familjen med allt vi behövde, nu är det jag som ser till att det finns mat på bordet och att barnen är friska”, säger Gertrude. 

För några år sedan, 2016 startade tretton kvinnor i Mathandele och grannförorten Madube en självhjälpsgrupp med stöd av Hand in Hand. Gruppen döpte de till Milikani som betyder ”get up” på det lokala språket Khalanga.

”Den viktigaste lärdomen vi har fått genom Milikani är hur viktigt det är att gå samman i en självhjälpsgrupp för att dela idéer, få ny kunskap och så småningom komma ur den dagliga  oron och sårbarheten”, säger Gertrude.

Gruppen Milikani tränades i att spara, tänka i ekonomiska termer, fundera ut affärsidéer och ta fram planer. Så småningom landade man iden att producera golvvax och golvrengöring. Gruppen kontaktade en teknisk expert som lärde ut tillverkningsmetoder.   Nu tillverkas produkterna genom att vax, paraffin, konsistensgivare och doftmedel kokas till rätt konsistens och hälls på burkar. Fyrtio liter golvvax produceras per månad och säljs till skolor, kyrkor och lokaler. Varje månad tjänar gruppen 46 dollar på sin försäljning. Tillräckligt för att förändra livet för medlemmarna.

”Mitt liv är så annorlunda nu kan jag hjälpa min pensionerade man att täcka hushållsutgifterna och kostnader för sjukvård”, säger Gertrude.

Planerna för Milikani är tydliga – nu ska man arbeta för att stärka varunamnet, förbättra paketering och marknadsföring – allt för att nå en större marknad. Företagsbildande och  fler produkter står också på listan för framtiden.

Tillbaka till