Glaslampor – en lysande affär
Entreprenörer

Glaslampor – en lysande affär

Khusma är hantverkaren som tillsammans med sin man skapar fantastiska glaslampor. Tidigare såldes lamporna till närliggande butiker men idag säljs de utan mellanhänder - något som påverkat familjens inkomster markant.

Khusma och hennes man lever i en by i Rajasthan, Indien. De är lamptillverkare och drev, redan innan Khusma kom i kontakt med Hand in Hand, ett litet företag tillsammans. Större butiker i närliggande städer brukade beställa lampor från paret och trots att detta genererade en viss inkomst varje månad var den inte stor nog att försörja hela familjen.

När Khusma anslöt sig till en av Hand in Hands självhjälpsgrupper och fick utbildning i entreprenörskap lärde hon sig framför allt om vikten av att spara pengar men också om hur återbetalning av lån går till. Khusma sparade så mycket pengar hon kunde och tog senare ett lån från sin självhjälpsgrupp. Det gjorde att hon kunde köpa in råmaterial för sin tillverkning av glaslampor. Hon började också sälja lamporna direkt till kund, utan mellanhänder. På så sätt ökade inkomsterna sakta men säkert.

Fick mod att expandera

Khusmas framgång gav henne mod att både utöka verksamheten och förbättra lampornas kvalité. Hon tog dessutom ett större lån från Hand in Hand India.

Khusma och hennes man arbetar fortfarande tillsammans. Khusma engagerar sig i produktion och design, medan mannen jobbar främst med marknadsföring och leveranser. I takt med att företaget har vuxit har de fått kontakt med andra hantverksmarknader utanför byn. Khusma tjänar nu tillräckligt med pengar för att försörja sin familj och betala sina barns skolgång.

Tillbaka till
Hållbar fattigdomsbekämpning - effekten av vårt arbete

Hållbar fattigdomsbekämpning - effekten av vårt arbete

Så gör vi skillnad