Fruktförsäljning gjorde livet lättare
Entreprenörer

Fruktförsäljning gjorde livet lättare

Eunice Mukami, i Gatundu Kenya, är en 70-årig änka med sju familjemedlemmar att försörja. När hon startade ett litet företag - fruktförsäljning på marknaden - förändrades livet dramatiskt.

Tidigare arbetade Eunice som tvätterska tillsammans med sin äldste son. Det var ett tungt jobb, särskilt under regnperioden när kläderna inte torkade. Ibland kunde hon inte arbeta på en hel vecka och inkomsterna var väldigt ojämna. Hon blev också ofta sjuk av det tunga, kalla och fuktiga arbetet.

Eunice på marknaden med sitt 13 – åriga barnbarn

Eunice på marknaden med sitt 13 – åriga barnbarn

Arbetet som fruktförsäljare är mer lönsamt och lättare fysiskt, hon har hjälp med att bära frukten till marknaden. Eunice säljer frukt på marknaden såväl som levererar den till kontor inne i Gatundu. Nu tjänar hon ungefär 300 dollar i månaden. Eunice vill gärna utöka med ytterligare två försäljningsställen och för att kunna investera i dessa kan hon få låna pengar från självhjälpsgruppen.

”Mitt självförtroende har vuxit rejält nu när jag inte längre behöver tigga för att få mat”, säger Eunice.

Eunice är också glad över att kunna träffa andra kvinnor på marknaden och få en social samvaro genom självhjälpsgruppen, där hon också handfast lär sig om småföretagande och sparande. ”Nu har jag ett eget bankkonto där jag kan sätta in lite pengar varje månad”, säger hon.

De egna barnen har blivit vuxna, men Eunice har två barnbarn att ta hand sedan deras mamma dog. Nu hoppas hon kunna hjälpa barnbarnen genom skolan upp till universitetsnivå, så som hennes dotter alltid önskade.

Tillbaka till Entreprenörer