Från skräddarassistent till företagsägare
Entreprenörer

Från skräddarassistent till företagsägare

För sex år sedan satt Graceful Shumba i bakgrunden i en skräddarverkstad i Chachacha, en liten by i Zimbabwe. Hon fick arbeta hårt för att livet att gå ihop i den torkdrabbade byn. Det var inte alltid lätt att få mat på bordet och ibland kom Graceful efter med skolavgifterna för sina två barn.

Gracefuls liv förändrades när hon gick med i Batanai, en självhjälpsgrupp som samlar tio kvinnor. Genom Hand in Hand fick kvinnorna utbildning i hur man driver en affärsverksamhet, där ingår bokföring, finansiering och marknadsföring. Varje kvinna i gruppen sparar regelbundet och bidrar till att bygga upp en sparpott som kan lånas ut till 20% ränta.

För fyra år sedan fick Graceful chans att köpa skrädderiet där hon arbetade. Hon lånade pengar från gruppen och med sina nya kunskaper i företagande gjorde hon snabbt om verksamheten till tre avdelningar – en mataffär, skrädderi och en restaurant.

”Det var först när jag började använda mig av kunskapen från Hand in Hands kurser som skrädderiet började ge överskott. Med vinsten från därifrån kunde jag köpa in varor till mataffären”, säger Graceful.

”För några år sedan levde jag i svår fattigdom, jag såg inget hopp för framtiden. Vi bodde i ett litet hus med bara ett rum. Nu har mycket ändrats, jag har lyckats bygga ett niorumshus och har kunnat köpa två bilar så vi kan transportera varor”, berättar Graceful

Gracefuls affärer går nu bra och hon erbjuder unga kvinnor jobb i alla tre delar av verksamheten. Hon planerar att skaffa sig en affär i närmaste stad, Shurugwi. Visionen är att ge så många kvinnor som möjligt en chans att tjäna pengar.

Tillbaka till