Från skräddarassistent till företagsägare
Entreprenörer

Från skräddarassistent till företagsägare

För sex år sedan satt Graceful Shumba i bakgrunden i en skräddarverkstad i Chachacha, en liten by i Zimbabwe. Hon fick arbeta hårt för att få livet att gå ihop i den torkdrabbade byn. Det var inte alltid lätt att få mat på bordet och ibland låg Graceful efter med skolavgifterna för sina två barn.

Gracefuls liv förändrades när hon gick med i Batanai, en självhjälpsgrupp som sammanfört tio kvinnor. Genom Hand in Hand fick kvinnorna utbildning i hur man driver en affärsverksamhet. I utbildningen ingick bokföring, finansiering och marknadsföring. Varje kvinna i gruppen sparar nu regelbundet och bidrar till att bygga upp en sparpott som kan lånas ut till medlemmarna.

För fyra år sedan fick Graceful chans att köpa skrädderiet där hon arbetade. Hon lånade pengar från gruppen och med sina nya kunskaper i företagande gjorde hon snabbt om verksamheten till tre avdelningar – en mataffär, ett skrädderi och en restaurang.

”Det var först när jag började använda mig av kunskapen från Hand in Hands kurser som skrädderiet började ge överskott. Med vinsten därifrån kunde jag köpa in varor till mataffären”, säger Graceful.

”För några år sedan levde jag i svår fattigdom – jag såg inget hopp om framtiden. Vi bodde i ett litet hus med bara ett rum. Nu har mycket ändrats. Jag har lyckats bygga ett niorumshus och har kunnat köpa två bilar så vi kan transportera varor”, berättar Graceful

Nu går Gracefuls affärer bra och hon erbjuder unga kvinnor jobb i verksamhetens alla tre delar. Hon planerar att skaffa sig en affär i närmaste stad, Shurugwi. Visionen är att ge så många kvinnor som möjligt en chans att tjäna pengar.

Tillbaka till