Från analfabet till läskunnig entreprenör
Entreprenörer

Från analfabet till läskunnig entreprenör

2015 var året då Leina klev in i ett klassrum för första gången, klädd i en traditionell Masai shuka och med färgglada smycken hängandes i öronen och runt halsen. 26 år gamla Leina är Masai och bor tillsammans med sina sju barn och sin make i Kenya. Eftersom Leina aldrig fick möjligheten att gå i skolan blev hon analfabet, men idag kan hon både läsa, skriva och tala flytande swahili. Något som hon säger inte skulle ha hänt om det inte var för den utbildning hon fick genom ett av Hand in Hands projekt.

Leina har tagit del av läskunnighetsprojektet i Kenya som har implementerats av Hand in Hand Eastern Africa och finansierats av Läkarmissionen. Projektet syftar till att lära analfabeter i Makueni och Kajiado att läsa, skriva och skapa hållbara verksamheter. Att integrera läskunnighet för vuxna analfabeter med entreprenörskapsutbildning har gjort det möjligt för kvinnor som Leina att engagera sig i egenföretagande och få en stabil inkomst och genom det kunna försörja familjen.

Leina tycker själv att det är viktigt att veta hur man läser, skriver och räknar för att kunna bedriva ett företag. ”Vi har utbildats i entreprenörskap och läskunnighet och det är tydligt att jag har lärt mig mycket. Exempelvis visste jag inte hur man använde en mobiltelefon. Efter att ha deltagit i programmet har jag också lärt mig att skriva mitt namn och att läsa mina barns skolrapporter. Nu vet jag om de har fått ett bra eller dåligt betyg”, säger Leina. Idag driver Leina en majsförsäljning och säljer pärlstavsmycken. Inkomsten har gjort det möjligt för henne att kunna hantera hushållets kostnader och hennes relation med sin man har också förbättrats. Leina berättar: ”Jag behöver inte längre be honom om pengar för att köpa socker. Jag är självständig.” 

När Leina blev klar med sin utbildning öppnade hon upp ett bankkonto och i framtiden har hon planer på att expandera sina verksamheter. Därför har hon ansökt om ett lån via Hand in Hand Eastern Africas interna lånefond på 10 000 KES (omkring 760 SEK).

Leina som kommer från en familj där alla var analfabeter, är nu stolt över att ha fått ett certifikat på att hon har avklarat sin utbildning i alfabetisering. Nu blickar Leina framåt och är entusiastisk över att få lära sig mer och utvecklas vidare inom projektet!

Tillbaka till