Dags att planera

Ni står själva för kostnaderna i samband med resan (cirka 12 000 – 23 000 SEK/vuxen person). Utöver en besöksavgift på 150 USD per person behöver ni betala för sådant som:

  • Flyg och hotell
  • Visum och vaccinationer
  • Mat och dryck

Hand in Hand ansvarar inte för reseförsäkring.

Det är mycket viktigt för oss att ta del av era intryck, därför kontaktar vi er kort efter hemkomst för ett uppföljningssamtal via telefon.

Längst ner på denna sida finns allmän information om Zimbabwe.

Vem & När

Vem & När

Vi rekommenderar en grupp om 3-6 personer för ett besök.

Ni kan resa fram till senast två månader efter att sista rapporten levererats till er och verksamhetslandet behöver cirka 2 månaders förberedelsetid inför ett besök.

För resor till Zimbabwe rekommenderas perioden mars-juli alternativt augusti-oktober.

Flyg

Flyg

Flyg bokas och administreras på egen hand. Undersök möjliga flygtider som passar er och återkoppla till Hand in Hand Sweden för bekräftelse att valda datum fungerar för verksamhetslandet. När vi bekräftat datumen bokar ni era flygbiljetter och återkommer till oss med flygtider och detaljer. Vid förändringar gällande flighter, tider etc. är det mycket viktigt att ni informerar Hand in Hand Sweden.

Besök i Zimbabwe sker genom flyg till Bulawayo.

British Airways, Lufthansa, South African Airways är de primära alternativen till Zimbabwe. Utmärkande för resor till Zimbabwe är att dessa sker via ett första stopp i Sydafrika. Från Johannesburg flyger man direkt till Bulawayo. Uppskattad restid är cirka 19-22 timmar.

Boende

Boende

Ni ansvarar själva för bokningen av hotell men vi finns alltid till er hjälp om det önskas. Några hotell vi rekommenderar är:

  • Bulawayo: Cresta Churchill Hotel – ett centralt beläget businesshotell
  • Shurugwi, Chirumanzu or Chikomba: Village Lodge
Visum, Pass & Vaccination

Visum, Pass & Vaccination

Ni ansöker om visum på flygplatsen i Bulawayo när ni anländer. Kostnaden varierar mellan 30-55 USD. Se till att ha USD i kontanter för att betala denna avgift. Vid inträde till Zimbabwe – svara enkelt på frågor och säg gärna att ni ”ska på semester” istället för att ”besöka ett välgörenhetsprojekt” som ofta leder till många följdfrågor.

Passet måste vara giltigt i minst sex månader från ankomstdatumet.

Om ni inte redan har fullgott skydd behöver ni vaccinera er innan resan. Se över hepatit A och B (Twinrix), stelkramp, och överväg att ta Ducoral som är ett koleravaccin som även kan ge ett visst skydd mot andra magåkommor. Har ni under det senaste året besökt vissa delar av Sydamerika är det också bra att se över vaccination mot Gula Febern. Malariaprofylax kan tas om man önskar. För mer detaljerad information – kontakta en vaccinationsklinik

Packning & Gåvor

Packning & Gåvor

Ta med kläder som lämpar sig för sol och värme men också något varmare (tjock tröja/lätt jacka) i händelse av dåligt väder. Enligt sed – bär gärna kläder som täcker knän och axlar och undvik öppna skor. Kraftigare sneakers/trekkingskor rekommenderas för bybesöket då det kan vara lerigt. I övrigt rekommenderas att bära bekväma kläder. Ta med vätskeersättning och immodium för att motverka/minimera eventuella magbesvär.

Om ni önskar skänka något till invånarna i byn – välj gåvor som kommer många till gagn. Dessa får gärna vara av pedagogisk eller informativ typ. Köp eventuellt något från den lokala marknaden så att den lokala ekonomin stöds. Undvik leksaker, godis och dryck.

Glöm inte att ta del av Hand in Hands Safeguardingpolicy >>

Schema & Presentation

Schema & Presentation

Ni får ett detaljerat schema innan avresa men besöken ser ofta ut såhär: Vid ankomst hämtas ni på flygplatsen av Hand in Hands personal som kör er till hotellet. Nästa dag hämtas ni på hotellet för en dag i byn tillsammans med Hand in Hands personal. De lämnar er på hotellet på eftermiddagen. Nästa dag checkar ni ut och hämtas för att besöka andra Hand in Hand-aktiviteter i området. På eftermiddagen slutar Hand in Hands besöksprogram och beroende på avstånd till byn kommer ni att innan avresa informeras om huruvida ni kommer att spendera en eller flera dagar i vår verksamhet.

Var beredd på att kortfattat presentera dig eller ditt företag i samband med bybesöket eller vid möten på Hand in Hand Zimbabwes kontor.

Om Zimbabwe och Hand in Hand Zimbabwe

Zimbabwe, har precis som många andra länder i Afrika en hög andel ungdomar och en stor informell sektor. Hög arbetslöshet, fattigdom, HIV och ojämlika familjeförhållanden präglar situationen för stora delar av landets invånare. En av landets tillgångar är dock att över 90 procent av den unga befolkningen kan läsa och skriva. Det gör att det finns en bra grund att bygga vidare på när det gäller att genomföra projekt för att stärka entreprenörskap.

Majoriteten av Zimbabwes invånare bor på landsbygden och ägnar sig åt småskaligt jordbruk. Idag lever över 70 procent av landets befolkning på mindre än 3.10 dollar/dag (FN:s definition av fattigdom). Zimbabwe är även ett av de länder som drabbats hårdast av HIV-epidemin och vid 2010 var cirka 13,7 procent av landets invånare smittade. Kvinnor tar det största ansvaret både när det kommer till familjen och när det kommer till jordbruksverksamhet. Detta till trots har kvinnor ingen rätt till varken egendom eller barn vid skilsmässor och vid jordbruksreformerna 2000–2002 tilldelades mindre än en femtedel av marken till kvinnor.

Hand in Hand har funnits i södra Afrika sedan 2008. Sju år senare, 2015 startade Hand in Hand Zimbabwe som en egen organisation. Organisationen har för närvarande 130 anställda och volontärer som arbetar för en hållbar utveckling i sju distrikt, framför allt i södra och centrala Zimbabwe. Chef för Hand in Hand Zimbabwe är Felix Tete.

Snabbfakta

Väder och klimat: Subtropiskt.

Undvik: kranvatten och is, rumstempererad mat och kallskuret samt råa ägg, rå fisk och rått kött. Tvätta frukt med flaskvatten innan förtäring och undvik opastöriserade mjölkprodukter. Se till att alltid ha med en flaska vatten för att undvika uttorkning.

Språk: Engelska, shona, sindebele, flera mindre språk och dialekter.

Valuta: Användningen av kreditkort i Zimbabwe är inte utbredd. Resenärer bör ha beredskap för kontantbetalning. I Zimbabwe använder man USD och den lokala valutan Bond Notes / RTGS Dollar, samt växelmynt kallade Bond Coins. Priser anges vanligtvis i USD eller RTGS Dollar.

Tidsskillnad: 0 timmar före svensk vintertid, 1 timme före svensk vintertid.

Säkerhet: Risken för terrordåd i Zimbabwe bedöms vara låg men som besökare bör man vara uppmärksam och undvika folksamlingar och demonstrationer.

Elektricitet och eluttag: Zimbabwe har eluttag av typ D / G (adapter behövs för svenska kontakter). I Zimbabwe används elektricitet med växelspänningen 240 Volt som har frekvensen 50 Hz.

Mobiltelefoni: Stäng av roaming-funktionen på din telefon.

Sjukvård: Sjukvården i Zimbabwe är bristfällig. Det är därför viktigt att du är rätt försäkrad innan du påbörjar resan.

Kontakter:
Hand in Hand Zimbabwe: +263 292 230793
Svenska ambassaden: 32 Aberdeen Road, Avondale, Harare +263 (0) 24 2 302 637