Dags att planera

Ni står själva för kostnaderna i samband med resan (cirka 12 000 – 23 000 SEK/vuxen person). Utöver en besöksavgift på 150 USD per person behöver ni betala för sådant som:

  • Flyg och hotell
  • Visum och vaccinationer
  • Mat och dryck

Hand in Hand ansvarar inte för reseförsäkring.

Det är mycket viktigt för oss att ta del av era intryck, därför kontaktar vi er kort efter hemkomst för ett uppföljningssamtal via telefon.

Längst ner på denna sida finns allmän information om Kenya.

Vem & När

Vem & När

Vi rekommenderar en grupp om 3-6 personer för ett besök.

Ni kan resa fram till senast två månader efter att sista rapporten levererats till er och verksamhetslandet behöver cirka 2 månaders förberedelsetid inför ett besök.

Till Kenya kan ni resa året runt men helst inte under regnperioderna april-maj.

Flyg & Boende

Flyg & Boende

Flyg bokas och administreras på egen hand. Undersök möjliga flygtider som passar er och återkoppla till Hand in Hand Sweden för bekräftelse att valda datum fungerar för verksamhetslandet. När vi bekräftat datumen bokar ni era flygbiljetter och återkommer till oss med flygtider och detaljer. Vid förändringar gällande flighter, tider etc. är det mycket viktigt att ni informerar Hand in Hand Sweden.

Nairobi är destinationen för besök i Kenya. Nairobi nås med fördel genom flyg med Qatar Airways, Emirates, Ethiopian, Lufthansa, British Airways eller KLM. Nairobis internationella flygplats heter Jomo Kenyatta International Airport (JKIA) och ligger 16 km sydost om centrala Nairobi. Det finns såväl uttagsautomat som växelkontor i ankomsthallen.

Ni ansvarar själva för bokningen av hotell men vi finns alltid till er hjälp om det önskas. Några hotell vi rekommenderar är:

Town Lodge Hotel, The Heron Portico eller Fairmont Hotel i Nairobi.

Vaccination

Vaccination

Om ni inte redan har fullgott skydd behöver ni vaccinera er innan resan. Se över hepatit A och B (Twinrix), stelkramp, och överväg att ta Ducoral som är ett koleravaccin som även kan ge ett visst skydd mot andra magåkommor. Har ni under det senaste året besökt vissa delar av Sydamerika är det också bra att se över vaccination mot Gula Febern. Malariaprofylax kan tas om man önskar. För mer detaljerad information – kontakta en vaccinationsklinik

Visum & Pass

Visum & Pass

Ni ansöker om visum på flygplatsen i Nairobi när ni anländer. Kostnaden varierar mellan 50-70 USD. Se till att ha USD i kontanter för att betala denna avgift.

Vill man spara tid på flygplatsen kan man även ansöka om elektroniskt visum (minst fem arbetsdagar före avfärd) här >>.

Passet måste vara giltigt i minst sex månader från ankomstdatumet och ha en tom sida för stämpel.

Packning & Gåvor

Packning & Gåvor

Ta med kläder som lämpar sig för sol och värme men också något varmare (tjock tröja/lätt jacka) i händelse av dåligt väder. Ska ni besöka områden som ligger högt, till exempel Nyahururu eller Nakuru rekommenderas både tjockare tröja och vindjacka då kvällar och mornar kan vara kalla. Enligt sed – bär gärna kläder som täcker knän och axlar och undvik öppna skor. Kraftigare sneakers/trekkingskor rekommenderas för bybesöket då det kan vara lerigt. I övrigt rekommenderas att bära bekväma kläder. Ta med vätskeersättning och immodium för att motverka/minimera eventuella magbesvär.

Om ni önskar skänka något till invånarna i byn – välj gåvor som kommer många till gagn. Dessa får gärna vara av pedagogisk eller informativ typ. Köp eventuellt något från den lokala marknaden så att den lokala ekonomin stöds. Undvik leksaker, godis och dryck.

Glöm inte att ta del av Hand in Hands Safeguardingpolicy >>

Schema & Presentation

Schema & Presentation

Ni får ett detaljerat schema innan avresa men besöken ser ofta ut såhär: Vid ankomst hämtas ni på flygplatsen av Hand in Hands/hotellets personal som kör er till hotellet. Nästa dag hämtas ni på hotellet för att besöka Hand in Hands huvudkontor i Nairobi. Därefter åker ni ut i fält för att ta er närmre byn som besöks under dag två. Alternativt ligger byn så pass nära Nairobi att ni kan besöka byn redan under dag ett. Efter bybesöket skjutsas ni tillbaka till hotellet i Nairobi. Om ni har egna arrangemang tar dessa vid eftersom Hand in Hands besöksprogram slutar.

Var beredd på att kortfattat presentera dig eller ditt företag i samband med bybesöket eller vid möten på Hand in Hand Eastern Africas kontor.

Om Kenya och Hand in Hand Eastern Africa

Kenya räknas som ett medelinkomstland, med en relativt jämn ekonomisk tillväxt. Den ekonomiska tillväxten till trots lever fortfarande en stor andel av landets befolkning på eller under fattigdomsgränsen och samhällsklyftorna är både breda och djupa. Antal kenyaner som lever under FN:s gräns för absolut fattigdom på 1,9 USD/dag uppskattades 2018 till nästan 18 miljoner.

Jordbruket är stommen i Kenyas ekonomi, tre av fyra kenyaner arbetar med att bruka jord eller hålla djur. En viktig faktor i utvecklingsarbetet i Kenya är kvinnor och unga. Arbetslösheten är hög, speciellt bland unga. Över 70 procent av landets invånare är under 30 år och många flyttar från landsbygden till storstäderna. Väl där finns ont om arbetstillfällen och sociala skyddsnät, och städernas inofficiella boplatser – slumområden – växer. I städerna blir samhällsklyftorna och utsattheten tydlig, då mer och mindre välbeställda områden ofta är grannar. För att kunna motverka de problem som finns är det viktigt att hitta vägar att engagera unga och ge dem verktyg att driva förändring och få ta del i demokratiska samtal.

När det gäller kvinnor är detta en grupp som kontinuerligt blir underrepresenterad i beslutsprocesser från hushålls- till statlig nivå. Kvinnor och flickor har en mer begränsad tillgång till utbildning, får ofta ta ett större ansvar för oavlönade hushållsaktiviteter och har begränsade arbetstillfällen jämfört med pojkar och män. De har även en mer begränsad tillgång till markägande/hyra vilket begränsar deras möjligheter att påverka sin livssituation.

Hand in Hand Eastern Africa startade sin verksamhet 2011 och har idag närmare 300 anställda. Chef för Hand in Hand Eastern Africa är Albert Wambugo. Man arbetar i Kenya främst med kvinnor och ungdomar verksamma på landsbygden där en majoritet försörjer sig på jordbruk.

Snabbfakta

Väder och klimat: Kenya har ett växlande klimat beroende på plats i landet och tid på året. Landets lågländer är generellt varma och torra och högländerna kyligare med ett klimat som kan delas in i fyra säsonger. Nairobi har, ur ett svenskt perspektiv, ett behagligt klimat året om. Sett till Kenya i sin helhet innebär december till mars de varmaste månaderna med medeltemperaturer mellan 26 och 30 grader. Landet har två regnperioder, varav en längre och intensivare.

Äta och dricka: Kenya har ett rikt utbud på frukt, med olika sorter i säsong över året. Den lagade maten domineras av getkött, kyckling och fisk. Indisk mat är vanlig i de flesta delar av landet och Nairobi erbjuder ett stort utbud av internationella restauranger.

Undvik: kranvatten och is, rumstempererad mat och kallskuret samt råa ägg, rå fisk och rått kött. Skala med fördel frukt och grönsaker eller tvätta dessa med flaskvatten innan förtäring och undvik opastöriserade mjölkprodukter. Se till att alltid ha med en flaska vatten för att undvika uttorkning.

Språk: De två officiella språken är engelska och swahili.

Valuta: Kenyan Shilling (KES) 10 SEK = ca. 100, KES. Uttagsautomater finns tillgängliga i Nairobi och alla större städer och kreditkort fungerar ofta som betalmedel i större butiker och restauranger. Även dollar fungerar ofta att betala med, med en varierande växelkurs – dock ofta i formatet 1 USD = 100 KES.

Tidsskillnad: En timme före svensk sommartid, två timmar före svensk vintertid.

Säkerhet: Rån, kidnappning, bilstölder och väpnade rån sker framför allt i Nairobi och större städer. Utlänningar/turister är generellt inte måltavlor, men man bör vara på sin vakt. Undvik synliga smycken och klockor samt att bära på stora summor kontanter. Lås in era pass i hotellrummets kassaskåp, men se till att ha med en fotokopia av passet. Man bör undvika att röra sig ensam ute på gator efter mörkret. Uber går med fördel att användas om man behöver ta sig till restauranger etc. Håll fönsterrutor i bilar uppvevade när bilen står stilla i Nairobis trafik.

Elektricitet och eluttag: Kenya har eluttag av typ G (adapter behövs för svenska kontakter).

Kenya används elektricitet med växelspänningen 240 Volt som har frekvensen 50 Hz.

Mobiltelefoni: Stäng av roaming-funktionen på din telefon. Kenya har ett väl utbyggt telenätverk, men kostnaderna för att ringa/surfa med ett svenskt abonnemang är generellt höga. För att införskaffa ett kenyanskt SIM-kort krävs en registrering, vilket kan ta en dag. Hotellen har i hög utsträckning wifi.

Kontakter:
Hand in Hand EA: Upper Hill, Lower Duplex Apartments, Nairobi, tel. +254 703 960 766
Svenska ambassaden: United Nations Crescent, Gigiri, Nairobi, tel. +254 (0)709 96 4000
Nairobi Hospital +254 (0)20 272 2160 | +254 (0)733 639 301/2