Dags att planera

Ni står själva för kostnaderna i samband med resan (cirka 12 000 – 23 000 SEK/vuxen person). Utöver en besöksavgift på 150 USD per person behöver ni betala för sådant som:

 • Flyg och hotell
 • Visum och vaccinationer
 • Mat och dryck

Hand in Hand ansvarar inte för reseförsäkring.

Det är mycket viktigt för oss att ta del av era intryck, därför kontaktar vi er kort efter hemkomst för ett uppföljningssamtal via telefon.

Längst ner på denna sida finns allmän information om Indien.

Vem & När

Vem & När

Vi rekommenderar en grupp om 3-6 personer för ett besök.

Ni kan resa fram till senast två månader efter att sista rapporten levererats till er och verksamhetslandet behöver cirka 2 månaders förberedelsetid inför ett besök. För resor till:

 • Rajasthan rekommenderas perioden november-mars.
 • Madhya Pradesh rekommenderas perioden oktober-februari.
 • Maharashtra rekommenderas perioden november-februari.
 • Tamil Nadu rekommenderas perioden januari-mars.
Flyg

Flyg

Flyg bokas och administreras på egen hand. Undersök möjliga flygtider som passar er och återkoppla till Hand in Hand Sweden för bekräftelse att valda datum fungerar för verksamhetslandet. När vi bekräftat datumen bokar ni era flygbiljetter och återkommer till oss med flygtider och detaljer. Vid förändringar gällande flighter, tider etc. är det mycket viktigt att ni informerar Hand in Hand Sweden.

Besök i Indien sker genom flyg till Jodhpur (Rajasthan), Mumbai eller Pune (Maharashtra), Indore (Madhya Pradesh), Trichy, Coimbatore eller Chennai (Tamil Nadu).

Qatar Airways, Emirates, Lufthansa & Air France är de primära alternativen till Chennai, Delhi och Mumbai. Därefter krävs inrikesflyg till Jodhpur, Indore, Pune, Trichy eller Coimbatore. Vi rekommenderar Air India, Spice Airways eller IndiGo för inrikesflyg.

Boende

Boende

Ni ansvarar själva för bokningen av hotell men vi finns alltid till er hjälp om det önskas. Några hotell vi rekommenderar är:

 • Chennai: GRT Grand (centralt beläget businesshotell), The Trident (nära flygplatsen och lämpligt för kortare besök) samt Novotel på Chaimers Road
 • Kanchipuram: GRT Regency
 • Trichy: Femina Hotel
 • Mumbai: Grand Hyatt (nära flygplatsen)
 • Pune: Ibis Hotel Pune
 • Jodhpur: Polo Heritage Hotel
 • Madhya Pradesh: Malwa resort, Mandu för besök nära Dewas. Bokas och betalas genom Madhya Pradesh turistbyrå.
Visum, pass & Vaccination

Visum, pass & Vaccination

Ansök om visum på webben. Räkna med att det tar en stund då många frågor ska besvaras. Ha pass och flygbokning till hands. Obs! Utfärdat visum gäller i en månad – tänk på tidsramen vid ansökan. Sök visum via: https://indianvisaonline.gov.in/evisa/tvoa.html

Vid ankomst – gå till kön för ”e-visum” om det finns en, annars frågar ni om hjälp. Vid inträde till Indien – svara enkelt på frågor och säg gärna att ni ”ska på semester” istället för att ”besöka ett välgörenhetsprojekt” som ofta leder till många följdfrågor.

Passet måste vara giltigt i minst sex månader från ankomstdatumet.

Om ni inte redan har fullgott skydd behöver ni vaccinera er innan resan. Se över hepatit A och B (Twinrix), stelkramp, och överväg att ta Ducoral som är ett koleravaccin som även kan ge ett visst skydd mot andra magåkommor. Har ni under det senaste året besökt vissa delar av Sydamerika är det också bra att se över vaccination mot Gula Febern. Malariaprofylax kan tas om man önskar. För mer detaljerad information – kontakta en vaccinationsklinik

Packning & Gåvor

Packning & Gåvor

Ta med kläder som lämpar sig för sol och värme men också något varmare (tjock tröja/lätt jacka) i händelse av dåligt väder. Enligt sed – bär gärna kläder som täcker knän och axlar och undvik öppna skor. Kraftigare sneakers/trekkingskor rekommenderas för bybesöket då det kan vara lerigt. I övrigt rekommenderas att bära bekväma kläder. Ta med vätskeersättning och immodium för att motverka/minimera eventuella magbesvär.

Om ni önskar skänka något till invånarna i byn – välj gåvor som kommer många till gagn. Dessa får gärna vara av pedagogisk eller informativ typ. Köp eventuellt något från den lokala marknaden så att den lokala ekonomin stöds. Undvik leksaker, godis och dryck.

Glöm inte att ta del av Hand in Hands Safeguardingpolicy >>

Schema & Presentation

Schema & Presentation

Ni får ett detaljerat schema innan avresa men besöken ser ofta ut såhär: Vid ankomst hämtas ni på flygplatsen av Hand in Hands/hotellets personal som kör er till hotellet. Nästa dag hämtas ni på hotellet för en dag i byn tillsammans med Hand in Hands personal. De lämnar er på hotellet på eftermiddagen. Nästa dag checkar ni ut och hämtas för att besöka andra Hand in Hand-aktiviteter i området. På eftermiddagen slutar Hand in Hands besöksprogram och ni reser hem alternativt reser vidare om ni har egna arrangemang.

Var beredd på att kortfattat presentera dig eller ditt företag i samband med bybesöket eller vid möten på Hand in Hand Indias kontor.

Om Indien och Hand in Hand India

Indien kallas ofta för världens största demokrati. Landet har många politiska partier men det är det socialdemokratiska Kongresspartiet som har haft makten större delen av tiden efter självständigheten. Idag regerar det hindunationalistiska partiet BJP, lett av premiärminister Narendra Modi.

Trots en positiv ekonomisk utveckling under de senaste åren och en växande medelklass präglas landet fortfarande av stora klyftor och en stor del av landets befolkning lever i fattigdom. Det hinduiska kastsystemet präglar fortfarande delar av samhället även om det är officiellt avskaffat. Miljöproblemen i Indien är omfattande. Ett stort problem är de okontrollerade utsläppen av giftigt avfall från den växande industrin, vilket har lett till att 70 procent av Indiens ytvatten är förorenat.

De första åren koncentrerade Hand in Hand India verksamheten på delstaten Tamil Nadu. Nu har Hand in Hand India expanderat till tretton delstater. Hand in Hand India har ungefär 2900 anställda och över flertalet volontärer som hjälper till med verksamheten. Chef för Hand in Hand Indien är Dr Kalpana Sankar.

Snabbfakta

Väder och klimat: Klimatet är mycket varierande, i det torrare norr växlar temperaturen mellan 15 grader i januari till 30-40 grader i maj, medan temperaturen i det fuktigare söder konstant ligger mellan 25 och 35 grader.

Undvik: kranvatten och is, rumstempererad mat och kallskuret samt råa ägg, rå fisk och rått kött. Skala med fördel frukt och grönsaker eller tvätta dessa med flaskvatten innan förtäring och undvik opastöriserade mjölkprodukter. Se till att alltid ha med en flaska vatten för att undvika uttorkning.

Språk: Det finns 22 olika erkända språk varav hindi är det officiella i landet.

Valuta: Rupee. 1 krona är ungefär värd 8 rupies.

Tidsskillnad: Svensk tid +4,5 h (+3,5 h när Sverige är i sommartid).

Säkerhet: Indien är trots sin stora befolkning, ett förhållandevis säkert land att vistas i. Dock kan det vara bra att undvika att bära dyrbara smycken och klockor.

Elektricitet och eluttag: Indien har eluttag av typ C / D / M (adapter kan behövas för svenska kontakter). I Indien används elektricitet med växelspänningen 230 Volt som har frekvensen 50 Hz.

Mobiltelefoni: Stäng av roaming-funktionen på din telefon.

Sjukvård: I storstäderna finns godtagbar sjukvård tillgänglig på de privata sjukhusen. Eventuell vård kan bli dyr så man bör ha en giltig rese- och sjukförsäkring.

Kontakter:
Hand in Hand India: + 91 95 000 41800
Svenska ambassaden: + 91 11 4419 7100+
Nödnummer för polis, ambulans etc: 112
Flerspråkig hjälplinje (öppen dygnet runt) som hjälper turister med information rörande resor och turism i landet: 1800 111 363