Fiskodling – en framtidsbransch
Entreprenörer

Fiskodling – en framtidsbransch

Sex ungdomar mellan 18 och 25 år i Zimbabwe hittade en annorlunda födkrok - de startade en fiskodling. En ny och ganska ovanlig affärsverksamhet med framtiden för sig. Priset på kött har skjutit i höjden och efterfrågan på fisk ökar i Zimbabwe.

Blink Water Star Club heter självhjälpsgruppen, som startade efter de genomgått Hand in Hands kurser inom projektet MEY, finansierat av Postkodlotteriet. Gruppen började sakta men säkert genom att spara fem dollar i månaden. För sparkapitalet, tillsammans med ett lån, köpte de material för att bygga en damm. I dammen fick sedan 300 fiskyngel av arterna tilapia, kattfisk och sardiner flytta in.

Medan gruppen utforskade marknaden och sökte försäljningsställen förökade sig fiskarna och efter bara ett halvår var de fler än tusen stycken!

”Vi drömmer om att öppna ett ställe vid motorvägen mellan Harare och Beit Bridge. Där passerar många bilar och platsen kan säkert ge en bra försäljning”, säger gruppmedlemmen Tasiso Munyemba.

Gruppens utmaning blir att undvika stölder vid fiskodlingen. De har ännu inga ekonomiska möjligheter att sätta upp ett staket kring dammen. Trots det är de optimistiska inför framtiden och planerar att bygga fler fiskdammar. Målet är att bli de bästa fiskodlarna i ”the Midlands”.

Tillbaka till