FEROZA - EN 22 ÅRIG ENTREPRENÖR SYR IHOP EN BÄTTRE FRAMTID FÖR SIG OCH SIN FAMILJ
Entreprenörer

FEROZA - EN 22 ÅRIG ENTREPRENÖR SYR IHOP EN BÄTTRE FRAMTID FÖR SIG OCH SIN FAMILJ

Feroza är en driven entreprenör i Balkh, som ligger i norra Afghanistan. Innan hon kom i kontakt med Hand in Hand hade hon redan startat en liten verksamhet där hon sydde kläder åt grannar och bekanta.

 Trots att efterfrågan på hennes tjänster ökade var det svårt att få ihop tillräckligt med pengar för att försörja familjen. När hon hörde att Hand in Hand erbjöd entreprenörsutbildning tog hon chansen för att kunna vidareutveckla sitt företag. Resultatet har inte låtit vänta på sig. Efter utbildningen har hennes inkomster fyrdubblats. Som en erkänt duktig entreprenör har hennes status ökat både i hemmet och i byn där hon bor.

Feroza har bland annat lärt sig att göra marknadsundersökningar och planera sin verksamhet bättre.

  • Detta har gjort det möjligt för mig att sy kläder för olika årstider som jag säljer på marknaden i Mazar-I-Sharif vilket har gett mig ökade inkomster.
  • Jag tjänar nu 68 dollar per månad, säger Feroza stolt och tillägger:
  • Det viktigaste för mig är att se till att ge min dotter en bra start i livet och en god utbildning.

I dag är bara 7 procent av kvinnorna på landsbygden läskunniga och behovet av utbildning är stort. Feroza har all anledning att vara hoppfull om sin dotters framtid. Förutom att göra det möjligt för henne att köpa mer näringsriktig mat kommer hennes ökande inkomster att betala både för hälsovård och skolgång. Avslutningsvis säger Feroza:

– Jag planerar att expandera mitt företag, anställa och utbilda andra kvinnor, öka min produktion och hitta nya kunder.

FN:s globala mål för en hållbar utveckling

Mål 5 ”Uppnå jämställdhet och alla kvinnors och flickors egenmakt”

Hand in Hands arbete leder till en direkt ökad jämställdhet och till att stärka kvinnor och flickors roll i samhället. Kvinnor får möjlighet till att försörja sig och sina familjer och med en egen inkomst får de en starkare och mer jämlik roll. Läs mer

Tillbaka till Entreprenörer