EUNICE WANJIKU ARBETAR I EN GUBBIG BRANSCH
Entreprenörer

EUNICE WANJIKU ARBETAR I EN GUBBIG BRANSCH

För ett drygt år sedan arbetade Eunice Wanjiku med att plocka te på ett teplantage i den kenyanska byn Kabaa. Då tjänade hon knappt 13 kronor om dagen - en summa som var långt ifrån tillräcklig för att kunna försörja sina sex barn och arbetslösa make.

Med förhoppning om förändring gick Eunice därför med i en av Hand in Hand Eastern Africas självhjälpsgrupper förra året.

Jag hade hört att det hade förändrat livet för några kvinnor jag tidigare hade plockat te med och tänkte att det var värt ett försök” säger Eunice om beslutet.

Efter att ha genomgått Hand in Hands utbildning och träning i entreprenörskap fick Eunice hjälp med att identifiera en potentiell affärsidé, följt av att starta sitt eget företag. Hon valde att satsa på en bransch som är relativt ovanlig i Kenya, nämligen jordgubbsodling. Efter att ha anpassat sin odlingsmark för jordgubbsodling tog Eunice ett lån från självhjälpsgruppens gemensamma sparande. För pengarna köpte hon 100 stycken jordgubbsplantor och planterade dem.

I juni var Eunices första jordgubbar redo att plockas. Skörden sålde hon till grannar samt grönsakshandlare på den lokala marknaden. Det resulterade i en vinst på totalt 1800 kronor – en summa som Eunice använde för att betala tillbaka lånet till självhjälpsgruppen samt sina barns skolavgift.

Jordgubbssuccén var ett faktum, men Eunice insåg snart att hon inte kunde möta efterfrågan på jordgubbarna och, efter att ha förlorat en större klient till följd av det, bestämde hon sig för att göra något åt problemet. Efter att ha rådfrågat sin handledare från Hand in Hand mobiliserade Eunice fem av medlemmarna från sin självhjälpsgrupp och sålde dem skott till jordgubbsplantor.

Därför finns det numera en hel grupp med jordgubbsodlare i Kabaa och därmed har de större möjligheter att möta efterfrågan på de populära bären. Det tycks dock bara vara början på Eunices jordgubbsplaner – härnäst vill hon börja tillverka och sälja sylt och juice, och så småningom hoppas hon kunna ta ett större lån för att expandera rörelsen. Heja Eunice – vilken entreprenör!

Klicka här för att stödja kvinnors entreprenörskap

Tillbaka till Entreprenörer